buitenland

Deze leider van hackgroep IS is uitgeschakeld door Amerikanen

27 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Junaid Hussain zou zijn omgekomen door een aanval van het Amerikaanse leger. In samenwerking met inlichtingendiensten werd er dinsdag een raket afgevuurd op de belangrijkste hacker van Islamitische Staat (IS).

‘We zijn ervan overtuigd dat hij is gedood,’ vertelt een Amerikaanse functionaris woensdag aan CNN. Amerikaanse inlichtingendiensten ontdekten eerder dat Hussain een prominente rol speelde in verschillende cyberaanvallen.

Zo zou hij de leider zijn geweest van het Britse CyberKalifaat, een organisatie die namens IS actief is en in januari het Twitter- en Youtube-account van het Pentagon zouden hebben gehackt.

Ook legde het CyberKalifaat in april beslag op een aantal kanalen van de Franse televisiezender TV5 Monde. Uitzendingen op elf kanalen werden verbroken en op de website en social media verschenen teksten als ‘Je suis IS’. Ook zou IS een Australisch vliegveld hebben gehackt.

Adresboek Blair

Hussain werd in 2012 veroordeeld in Groot-Brittannië omdat hij een adresboek van voormalig premier Tony Blair had verspreid. Toen hij werd vrijgelaten, trok hij naar het Midden-Oosten om zich bij IS te voegen. Hussain onderhield ook nauw contact met de terrorist die een aanslag pleegde op een bijeenkomst over Mohammedcartoons in Texas.

Hussain ging onder het pseudoniem Abu Hussain al-Britani door het leven. Hij werd al langere tijd in de gaten gehouden door het Amerikaanse leger. Na een tip zette de Amerikanen een drone in om Hussain te volgen. De Brit reed in een auto door Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. Op het moment dat Hussain uitstapte, werd er een raket op hem afgevuurd die uit de drone kwam.

Belangrijk doelwit

Hussain stond in Amerika bekend als een belangrijk doelwit. De Amerikanen zijn erg content met de uitvoering van de operatie, zegt een functionaris tegen CNN.

Terrorisme-analist Paul Cruickshank zegt tegen de Britse zender dat Hussain de afgelopen maanden onophoudelijk opriep tot aanslagen in het Westen. Ook was hij bezig met de ontwikkeling van gecodeerde online communicatienetwerken, waarmee hij contact wilde leggen met potentiële terroristen in westerse landen om hen aan te zetten aanslagen te plegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.