buitenland

Vlucht van crimineel Ali Benhadi komt ten einde in Spanje

27 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Er is een einde gekomen aan de vluchtpoging van de gevaarlijke crimineel Ali Benhadi (23). In de Zuid-Spaanse havenstad Algeciras werd de crimineel in de kraag gevat.

Twee weken heeft de kortstondige vrijheid van Ali Benhadi geduurd. In de Spaanse havenstad Algeciras werd de ontsnapte crimineel zondag weer gepakt. Vermoedelijk was Benhadi op doorreis naar Marokko. Vanuit Algeciras vertrekken veerboten naar onder meer het Marokkaanse Tanger.

Ontsnapt

Kinderlijk eenvoudig wist de Amsterdamse crimineel twee weken geleden te ontsnappen uit een psychiatrische inrichting in Den Dolder. Hij liep gewoon achter een groepje bouwvakkers aan die in de inrichting aan het werk waren geweest.

Het personeel luidde vervolgens de noodklok. Zonder medicijnen kan Benhadi zichzelf niet in bedwang houden en is hij levensgevaarlijk.

Wat volgde was een klopjacht van de politie. Omdat de recherche vermoedde dat Benhadi naar familie in Amsterdam-West was gegaan, viel de politie zijn ouderlijk huis aan de Admiraal de Ruijterweg binnen. Maar deze inval bleek tevergeefs, want Benhadi bleek andere plannen te hebben

Marokko

Eindbestemming van Benhadi was vermoedelijk het Noord-Marokkaanse Tanger dat door meer Marokkaanse criminelen als toevluchtsoord wordt gezien.

Aangezien Marokko geen onderdanen uitlevert, hopen de criminelen hier uit de handen van Nederlandse justitie te blijven.

Maar door een deal tussen Nederland en Marokko kan de officier van justitie in Marokko nu ook Nederlandse strafprocessen uitvoeren. Dit betekent dat Nederlands-Marokkaanse criminelen hun straf in Marokkaanse celletjes moeten uitzitten. Deze gevangenissen beschikken veelal over minder luxe dan de Nederlandse.

Bijna vrij

Ali Benhadi zal nu in ieder geval in Nederland zijn resterende celstraf van drie jaar moeten uitzitten. Volgens zijn advocaat zal hij in november van dit jaar weer vrijkomen.

Dat geldt overigens niet voor zijn broer Anouar die een levenslange celstraf uitzit voor zijn rol in de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.