buitenland

Veel doden bij ‘aanslag IS’ op cultureel centrum Turkije

20 juli 2015Leestijd: 2 minuten

In de Turkse plaats Suruç, op zo’n 10 kilometer van de grens met Syrië, zijn maandag tientallen doden gevallen door een explosie. Die had plaats bij een cultureel centrum in het overwegend Koerdische dorp.

Er zijn zeker 28 doden, melden diverse media. Zo’n honderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk.

Explosie

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om een terreuraanslag. De aanval zou zijn uitgevoerd door een zelfmoordenaar van Islamitische Staat (IS), de terreurbeweging die delen van het grensgebied in Syrië in handen heeft, meldt persbureau Reuters op basis van twee overheidsfunctionarissen. Er zijn volgens de Turkse krant Hurriyet geruchten dat de aanslagpleger een achttienjarig meisje is.

Ooggetuigen melden dat op het moment van de explosie zo’n driehonderd jongeren van een socialistische jeugdorganisatie bijeen waren gekomen voor een bespreking. De organisatie heeft via sociale media foto’s verspreid, die vlak voor de explosie zijn genomen.

Opmars

De jongeren waren in afwachting van een vertrek naar Kobani, een Syrisch-Koerdische stad bij de Turkse grens die eerder dit jaar het toneel was van flinke gevechten tussen Koerdische milities en IS. De activisten wilden daar gaan helpen bij de wederopbouw.

In Suruç bevinden zich veel vluchtelingen uit Kobani, gevlucht voor de opmars van IS in september vorig jaar. Inmiddels is de zwaar beschadigde stad weer in handen van de Koerden. Ook in Kobani zou vandaag een explosie zijn geweest, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten door middel van een autobom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.