Straatblokkades tegen asielzoekers in Italië

17 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De aankomst van enkele honderden migranten heeft voor onrust gezorgd in het noorden van Italië en in de hoofdstad Rome. Boze burgers en actievoerders proberen de migranten met straatblokkades tegen te houden.

De huisvesting van 19 migranten in een oude school in het plaatsje Casale di San Nicola ten noorden van Rome heeft voor beroering geleid onder omwonenden, schrijft de Romeinse krant Il Messaggero.

Straatblokkades

Inwoners van het plaatsje hebben straatblokkades opgeworpen waarmee de bus waarin de migranten worden vervoerd, moest worden tegengehouden.

De politie die de blokkades probeerde te ontmantelen, kreeg van alles en nog wat naar het hoofd geslingerd. Actievoerders gooiden met stenen, stoelen, flessen en andere voorwerpen naar de agenten. Een groep vrouwen is op straat gaan zitten en liggen en weigert te vertrekken.

De inwoners hebben hulp gekregen van leden van de neo-fascistische beweging Casapound die met helmen op de confrontatie met de agenten zijn aangegaan. Volgens een woordvoerder van de politie zijn 14 agenten hierbij gewond geraakt. Er zijn enkele arrestaties verricht en justitie is een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen.

Invasie

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk honderd migranten naar het plaatsje komen. Inwoners van het vierhonderd koppen tellende gehucht spreken van ‘een invasie’ en zijn bang dat de veiligheid in het geding is.

Het stadsbestuur heeft een ‘mediator’ naar het plaatsje gestuurd om de gemoederen tot bedaren te brengen. De migranten zijn intussen onder politiebewaking in de oude school aangekomen.

Matrassen in brand

Vergelijkbare taferelen deden zich de afgelopen dagen voor in het plaatsje Quinto di Treviso in Noord-Italië. Hier protesteren inwoners al twee dagen lang tegen de komst van 101 migranten die in een wooncomplex zijn geplaatst.

Vrijdagochtend staken enkele inwoners matrassen in brand waarop de migranten moeten slapen. Ook werd de persoon die eten kwam brengen voor de buitenlanders door inwoners tegengehouden.

Overwinning

De actievoerders kregen daarop hun zin. De gemeente heeft besloten om de migranten te verplaatsten naar een leegstaande kazerne. Deze beslissing zorgde voor gejuich onder de actievoerders. ‘Dit is een enorme overwinning,’ zegt één van de inwoners tegen persbureau Ansa.

Het is niet duidelijk wat er met 63 andere migranten moet gebeuren die vrijdag en zaterdag in het plaatsje worden verwacht.

Spanningen

In Italië zorgt de herplaatsing van migranten, die voor het overgrote deel in bootjes aankomen op Sicilië, vaker voor spanningen. In Rome werden vorig jaar enkele opvangcentra door boze inwoners belegerd.

De plaatsing van migranten in vaak arme buitenwijken of gehuchten zorgt voor spanningen, omdat inwoners het moeilijk kunnen verkroppen dat er faciliteiten voor de migranten worden geregeld, en er nauwelijks voorzieningen zijn voor arme Italianen. Ook krijgen de migranten vaak de schuld van misdaden die in de buurt worden gepleegd. Dikwijls worden deze protesten gekaapt door neo-fasistische groeperingen die confrontaties met de politie niet schuwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.