buitenland

Opstootjes bij protesten ja- en nee-kamp Athene (foto’s)

03 juli 2015Leestijd: 2 minuten

In de Griekse hoofdstad Athene zijn zowel voor- als tegenstanders van de voorstellen van de geldschieters de straat opgegaan. Er waren wat relletjes, maar die zijn in de kiem gesmoord. Bekijk hieronder de beelden.

‘Oxi, oxi, oxi’ (nee, nee, nee) scandeerde een menigte betogers, toen de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdagavond in een verhit Athene een toespraak hield. ‘Laten we een trots “nee” zeggen tegen ultimatums en tegen degenen die ons chanteren,’ sprak hij.

Referendum

In de Griekse hoofdstad zijn zowel voor- als tegenstanders van de voorstellen van de geldschieters de straat opgegaan. De plannen, vermoedelijk met flinke hervormingsmaatregelen, zijn de inzet van het referendum op zondag.

Steeds meer Grieken sluiten zich aan bij de protesten om hun stem te laten horen. Inmiddels staan er 25.000 nee-stemmers tegenover 20.000 ja-stemmers in de straten, meldt de politie aan persbureau AFP.

Op de been

Eerder meldde persbureau Reuters dat er zeker 20.000 mensen op de been waren. Aan het begin van de avond raakten agenten slaags met groepen demonstranten.

Er werden onder meer flitsgranaten afgevuurd die actievoerders moesten afschrikken en verblinden. De opstootjes waren aan het begin van een bijeenkomst van het nee-kamp. De actievoerders droegen veelal zwarte kleding en helmen. De onrust werd in de kiem gesmoord.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een impressie van de protesten, aan de vooravond van een cruciaal weekeinde voor de Zuid-Europeanen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.