buitenland

Onderzees mysterie: hoe oud is deze Russische duikboot?

28 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Zweedse marine onderzoekt de beelden van een Russische onderzeeër die zou zijn aangetroffen op de zeebodem voor de Zweedse kust. Onderzoekers staan voor de vraag hoe lang deze duikboot daar al ligt.

De schatzoekers van duikteam ‘Ocean X’ kunnen weer een nieuwe ontdekking aan hun lijstje toevoegen. De ontdekkers van de ‘Baltic Sea anomaly’ zeggen nu op een Russische onderzeeboot te zijn gestuit in Zweedse wateren. Een video gemaakt met een onderwatercamera moet de vondst bewijzen. De video wordt op dit moment onderzocht door de Zweedse marine. Zelf zegt het Ocean X Team over de vondst: ‘Het is onduidelijk hoe oud de onderzeeboot is en hoe lang het op de bodem van de oceaan ligt, maar de Cyrillische letters op de romp geven aan dat het Russische is.’

Rel met Rusland

Die mededeling doet onmiddellijk denken aan de ophef die vorig jaar ontstond toen er werd gezocht naar een Russische onderzeeboot die in Zweedse wateren zou zijn gestrand. Kan dit de betreffende onderzeeboot zijn? Autoriteiten willen er nog geen uitspraken over doen. Maar op internet vliegen de theorieën intussen in het rond. Zo zou de cyrillische letter ъ die op het filmpje te zien is, een aanwijzing naar een ver verleden zijn. Deze letter stond op de boeg van een Russische onderzeeboot die in 1916 vermist raakte in de buurt van Zweden, zo is te lezen op marineschepen.nl.

Het ging hier om een onderzeeboot uit de Somklasse. Een nieuwe versie van de Som, Russisch voor Meerval, zou het niet kunnen zijn aangezien Сомъ (Som in het Russisch) sinds 1918 wordt geschreven zonder de ъ. En dat teken werd nou juist aangetroffen op deze onderzeeboot.

Speculaties

Daarmee is nog niet gezegd dat er ooit Сомъ moet hebben gestaan. De ъ kan ook onderdeel zijn geweest van een ander woord. Maar ook de afmetingen en de vorm zouden overeenkomen met de Russische Сомъ. Mocht deze theorie kloppen dan moeten de lichamen van de 18 mannen die de onderzeeboot bemanden nog aan boord van het vaartuig zijn. Deze lugubere gedachte blijft voorlopig slechts onderdeel van speculatie.

Voorlopig is het enige bewijs alleen mysterieuze video. Wat betreft bewijsvoering zijn de wrakjagers van Ocean X niet onomstreden. De vondst van de ‘Baltic Sea anomaly’, een rotsachtige constructie op de bodem van de Baltische Zee, werd bewezen aan de hand van sonarbeeld. Critici vragen zich af waarom de onderzoekers niet gewoon een stukje rots hadden meegenomen om het te kunnen onderwerpen voor een serieus, geologisch onderzoek. Hetzelfde geldt vermoedelijk ook voor deze onderzeeboot: eerst zien (en aanraken), dan geloven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.