‘Nieuwe’ beelden MH17, Australië geschokt

17 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de ramp met vlucht MH17. In een video zijn de eerste momenten te zien waarop de Russische separatisten het rampgebied betreden.

Precies een jaar na dato komen de beelden boven water. Op de video zijn smeulende resten en vliegtuigdelen te zien. Ook is te zien hoe rebellen de bagage van de passagiers doorzoeken. De Australische krant The Daily Telegraph publiceerde de schokkende beelden, die als eerste in handen kwamen van het mediabedrijf NewsCorp. Vlucht MH17 werd vorig jaar op 17 juli neergehaald.

Gevechtsvliegtuig

De site heeft ondertiteling aan de video toegevoegd en de lichamen vervaagd. Ook is de online video verkort naar ongeveer vier minuten: het originele beeldmateriaal zou zo’n 17 minuten duren. Het is onduidelijk hoe de nieuwsorganisatie aan de beelden is gekomen.

Uit de beelden valt op te maken dat de rebellen op zoek waren naar een gevechtsvliegtuig van het type Sukhoi, dat veel door het Oekraïense leger wordt ingezet, maar erachter komen dat het een passagiersvliegtuig betreft.

Er ontstaat lichte paniek bij de separatisten, waarna een leidinggevende telefoneert met zijn mannen en hen vraagt de omgeving af te zetten en op zoek te gaan naar de zwarte doos van het toestel. Bewoners van het gebied worden weggestuurd. Eerder deze week lekte het voorlopige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit, die ook de Russische separatisten als dader aanwezen, een conclusie die vervolgens ook weer werd ontkend.

Gruwelijk

Politici in Australië reageren geschokt op de beelden. Premier Tony Abbott noemt het een ‘gruweldaad die op geen enkele manier een ongeluk te noemen is’.

Hij zei dat rebellen dit soort wapens niet zomaar tot hun beschikking hebben en is er zeker van dat de raket via Rusland het gebied binnen is gekomen. ‘Misschien dat ze er niet op uit waren om een civiel vliegtuig de lucht uit te schieten, maar ze schoten wel doelbewust een groot toestel neer,’ aldus de premier.

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop noemt de beelden ‘misselijkmakend’. Volgens haar is het ‘zeer verontrustend dat de beelden 12 maanden na het neerschieten van vlucht MH17 pas boven water komen’.

De beelden blijken echter al oud en een deel ervan werd drie dagen na de ramp al uitgezonden door de BBC. De nieuwe video is echter wel uitgebreid en bevat delen die nog niet eerder publiek waren. Ook is er geluid toegevoegd aan de beelden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.