‘Met atoomdeal leidt Barack Obama Israël naar de ovens’

27 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Met de atoomdeal die zes wereldmachten hebben gesloten met Iran leidt de Amerikaanse president Barack Obama Israël ‘naar de deuren van de oven’. Het buitenlandbeleid van Obama is het ‘meest inefficiënte in de Amerikaanse geschiedenis’.

Republikein Mike Huckabee veroordeelt met deze felle bewoording de atoomdeal die deze maand werd gesloten met Iran. ‘Het is zo naïef om de Iraniërs te vertrouwen. Door dat te doen, neemt hij de Israëliërs bij de hand en brengt ze naar de deur van de oven.’

Iran

Volgens Huckabee, die namens zijn partij wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen, zouden zowel de Republikeinen als de Democraten de deal met Iran moeten afwijzen.

‘Deze Iran-deal is idioot. Het moet worden afgewezen door de Democraten en de Republikeinen. Ik heb het hele akkoord gelezen. We hebben alles weggegeven. Dit moet stoppen,’ zegt Huckabee in een interview met de conservatieve website Breitbart News.

De Democraten vinden dat Huckabee te ver is gegaan met zijn uitspraak en eisen excuses. Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz zegt dat de opmerkingen van Huckabee ‘geen plekken hebben in de politiek’.

‘Republikeinen struikelden over elkaar om zich uit te spreken tegen Donald Trumps uitspraken over immigratie en veteranen. Zullen ze nu hetzelfde doen en zich uitspreken tegen deze onacceptabele aanval op president Obama, waarmee de Holocaust wordt aangehaald. Of blijven ze stil en keuren ze de boodschap daarmee goed?’

Vooralsnog lijkt het er niet op dat de voormalige gouverneur van Arkansas Huckabee afstand neemt van zijn woorden. Zondag werd nog een tweet gestuurd naar de 376.000 volgers van Huckabee waarin de uitspraak wordt herhaald.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vergissing

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is fel tegenstander van het akkoord dat is gesloten met Iran. Hij spreekt van een ‘historische vergissing’ en zegt dat het akkoord de weg vrijmaakt voor Iran om atoomwapens te maken. ‘Veel van de beperkingen die zijn opgelegd, zullen worden omzeild.’

De overeenkomst was ook voor Iran aanleiding om weer eens uit te halen naar Israël. ‘Nog nooit was het zionistische regime zo geïsoleerd, zelfs ten opzichte van zijn bondgenoten,’ zei minister Mohammed Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) dinsdag in het Iraanse parlement.

Met het akkoord is de Israëlische propagandacampagne geneutraliseerd die decennialang Iran heeft afgeschilderd als agressieve staat die kernwapens wil maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.