buitenland

Laten we samenwerken na deal, zegt EU-buitenlandchef in Iran

28 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De confrontatie moet tot het verleden behoren. In plaats daarvan moet er ruimte komen voor meer samenwerking en dialoog tussen Iran en de Europese Unie (EU).

‘We willen op alle mogelijke thema’s samenwerking in plaats van confrontatie,’ zei de EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini dinsdag tijdens een eendaags bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran.

Nieuw proces

Het akkoord over het nucleaire programma van de Islamitische Republiek is volgens haar niet het einde, maar het begin van een nieuw proces. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif – als onderhandelaar betrokken bij het overleg tussen de zes machten en zijn land – bevestigde die lezing met de woorden dat ‘Iran en de EU ook na het akkoord de dialoog op het hoogste niveau voortzetten’.

De gesprekken moeten de komende tijd gaan over onderwerpen als samenwerking op het gebied van energie, mensenrechten, terrorismebestrijding en regionale issues, zei Zarif.

Alliantie

Zowel Mogherini als Zarif noemde de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een cruciaal thema. ‘Terrorisme is niet alleen voor de regio een gevaar, maar ook voor de Europese landen,’ zei Zarif. In een vandaag verschenen opiniestuk in The Guardian schreef Mogherini dat ‘een alliantie van beschavingen ons krachtigste wapen kan zijn in de strijd tegen terreur’ en dat IS de atoomdeal als ‘een ramp’ beschouwt.

Mogherini riep Iran ook op tot een constructieve rol in de Syrische crisis. Zarif zei gisteren nog in Bagdad dat zijn land de Syrische president Bashar al-Assad en de Houthi-rebellen in Jemen blijft steunen.

Vergissing

Daarmee herhaalde hij de woorden van de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, Hij zei niet lang na het sluiten van het akkoord dat Iran steun blijft geven aan de regionale bondgenoten. Daaronder vallen de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, het Syrische bewind en de sjiitische Houthi-beweging in Jemen. Die steun is tegen het zere been van aartsrivaal Saudi-Arabië. ‘Zelfs na deze deal zal ons beleid tegenover het arrogante Amerika niet veranderen,’ aldus Khamenei.

Israël, dat vaak dreigementen en beledigingen moet aanhoren vanuit Teheran, vindt het nucleaire akkoord een ‘historische vergissing‘ en zal de afspraken dan ook niet respecteren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt de zorgen van Israël over de deal te begrijpen, maar er ook van overtuigd te zijn dat de veiligheid van Israël er juist groter op wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.