buitenland

Jagen op wilde dieren in Afrika – zo gek is dat niet

29 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Boze reacties nadat bekend werd dat een Amerikaanse tandarts de leeuw Cecil in Zimbabwe heeft doodgeschoten. Toevallig is Cecil een zeer geliefde leeuw die in een nationaal park woont, maar de jacht op wilde dieren in Afrika is helemaal niet zo ongewoon.

De Amerikaan Walter Palmer betaalde omgerekend 50.000 euro om op Cecil te mogen jagen. Het was niet het eerste dier dat hij doodschoot. Het lukt hem eerder al om onder meer een luipaard en een andere leeuw te doden.

Pijl en boog

Palmer ging op pad met beroepsjagers en zegt dat hij alle nodige vergunningen had. ‘Voor zover ik wist, was alles aan deze tocht legaal.’ Cecil werd uit het nationale park gelokt waar het dier woonde, waarna Palmer neerschoot met pijl en boog. Het dier stierf niet meteen, maar 48 uur later klaarde Palmer de klus alsnog met een geweer.

De dood van de geliefde leeuw werd een dag later wereldnieuws en intussen is Palmer ondergedoken vanwege alle negatieve reacties. Voor de deur van zijn tandartspraktijk worden knuffeldieren neergelegd, waarmee mensen de actie van Palmer afkeuren.

Reizen

Hoewel de dood van Cecil nu veel aandacht krijgt, is het jagen op wilde dieren in diverse Afrikaanse landen mogelijk, als er maar genoeg wordt betaald. Zo biedt het bedrijf African Sky Hunting reizen aan om te jagen in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique.

Op de website van African Sky Hunting wordt de jacht op de zogenoemde big five (leeuwen, luipaarden, buffels, neushoorns en olifanten) de ‘meest uitdagende jacht’ in Afrika genoemd. Op foto’s zijn trotse jagers te zien met hun prijs.

Een zevendaagse jachtreisje gericht op het doodschieten van leeuwen biedt het bedrijf aan voor zo’n 29.130 dollar (26.396 euro). Daar komt nog 1.350 dollar (1.223 euro) bij per gids. African Sky Hunting verzekert de jagers 100 procent slagingskans.

Voor wie nog meer te besteden heeft, is er ook de 21-daagse reis om op een leeuw, een olifant en een buffel te jagen. Deze reis kost 78.675 dollar (71.675).

Ewout Genemans ging eerder mee op plezierjacht voor zijn programma 5 Extreem:

Kop

Jagen is dus gewoon toegestaan, als je maar over de juiste papieren beschikt. Of dat ook zo was in het geval van Palmer moet nog blijken. Twee medewerkers van de Zimbabwe National Parks and Wildlife Authority en de Safari Operators Assocation zijn gearresteerd vanwege de dood van de dertienjarige leeuw. Zij kunnen vijftien jaar celstraf krijgen.

De jachtvergunning van Palmer is inmiddels ingetrokken en ‘de trofee’, de kop van de leeuw, in beslag genomen. Dat er meer jagers zijn die graag wilde dieren in Afrika doodschieten, blijkt ook uit het feit dat de Safari Club International, de organisatie die ‘de rechten van jagers beschermt’ en waar Palmer ook lid van is, ongeveer 55.000 leden heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.