Deze jonge Syriëganger pleegde bomaanslag in Suruc

22 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'Twitter'

De man die maandag vermoedelijk in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een zelfmoordaanslag pleegde in de Turkse grensplaats Suruc is geïdentificeerd. Het gaat om de twintigjarige Syriëganger en student Seyh Abdurrahman Alagoz.

Dat melden Turkse media dinsdag. Zijn identiteit is met behulp van DNA-tests vastgesteld.

Alagoz vertrok volgens een verklaring van zijn moeder een half jaar geleden naar Syrië ‘voor een baan’ en keerde tien dagen geleden terug. Kort daarna verloor zij het contact met haar zoon.

Broertje

‘Ze vertelden ons niet waar ze heen gingen of wat voor baan ze hadden gevonden. Ik weet niet of ze bij IS zijn gegaan,’ aldus de moeder. Het jongere broertje van Alagoz, Yunus, is volgens haar ook vermist. Over de identiteit van de vrouwelijke medeplichtige, die ook omkwam bij de aanslag, is nog niets bekend.

Dinsdag meldden Turkse autoriteiten en media dat het vrijwel zeker is dat IS achter de aanslag zat, en dat er eerder gewaarschuwd werd voor drie vrouwelijke terroristen die vanuit Syrië het land zouden zijn binnengedrongen.

Alagoz was zelf een Turkse Koerd en kwam uit Adiyaman, ongeveer 500 kilometer ten zuidoosten van de Turkse hoofdstad Ankara. Een interessant feit is dat hij contact onderhield met een verdachte van een bomaanslag begin juni op een verkiezingsbijeenkomst van de pro-Koerdische HDP-partij. Ook deze aanslag werd toegeschreven aan IS.

Twitter

Beelden van de aanslag in Suruc moesten woensdag worden verwijderd van internet op bevel van de rechter. Hierdoor blokkeerden verschillende internetproviders de toegang tot Twitter. Twitter werd gesommeerd zo’n 107 beelden te verwijderen. Toen de beelden eenmaal waren verwijderd, werd in de loop van de middag de verbinding weer hersteld.

Bij de bloederige aanslag kwamen maandag minstens 32 jonge activisten om het leven en raakten er meer dan honderd gewond. De slachtoffers waren overwegend Turkse Koerden die naar Kobani, vlak over de Syrische grens, wilden om hun steun te betuigen aan Koerdische milities en te helpen met de wederopbouw van de verwoeste stad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.