Atoomdeal: ‘Vandaag gevaar voor Israël, morgen New York’

14 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het dinsdag gesloten definitieve akkoord over het atoomprogramma van Iran krijgt het predicaat ‘historisch’. Maar uit Israël klinken heel andere geluiden. De reacties op de atoomdeal.

Dinsdagmorgen kwamen de zes machten en Iran na maanden van onderhandelingen en overschreden deadlines dan eindelijk tot een overeenkomst over het nucleaire programma van Iran.

Profijt

De Amerikaanse president Barack Obama is optimistisch. Met deze deal zijn volgens hem alle wegen naar het vervaardigen van een nucleaire wapen door Iran nu afgesneden. Hij wees erop dat het akkoord ‘niet is gebaseerd op vertrouwen, maar op controle’.

Ook de Russen reageren opgetogen. Volgens president Vladimir Poetin is de atoomdeal ‘een stevige keuze voor stabiliteit en samenwerking’. ‘De wereld kan opgelucht ademhalen.’ Het akkoord levert Rusland dan ook veel profijt op, is de verwachting in het Kremlin.

De twee landen willen samenwerken op het gebied van nucleaire technologie. Een van de direct betrokken onderhandelaars, Sergej Lavrov, suggereerde meteen na de ondertekening dat de wapenhandel met de Iraniërs kan worden opgestart – als de VN-Veiligheidsraad ten minste het wapenembargo opheft.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Historische vergissing

De Iraanse president Hassan Rouhani vierde in zijn toespraak het einde van de ‘illegale sancties’ maar haalde ook uit naar Israël. Het waren ‘zinloze pogingen’ van de ‘zionisten’ om het akkoord tegen te houden, sprak hij.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde ogenblikkelijk op het nieuws van de deal. Nog voor het akkoord goed en wel was gepresenteerd, noemde hij de overeenkomst een ‘historische vergissing’.

Volgens de premier maakt dat voor de Islamitische Republiek Iran de weg vrij om atoomwapens te maken. ‘Veel van de beperkingen die zijn opgelegd, zullen worden omzeild,’ aldus de premier, kort voor een bijeenkomst met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). En Netanyahu is zeker niet de enige in Israël die helemaal niets ziet in het akkoord.

Ook zijn minister van Onderwijs, Naftali Bennett was niet mild in zijn oordeel. Deze dag zal worden herinnerd als ‘een zwarte dag in de geschiedenis van de vrije wereld’, zei hij. Iran is volgens hem het gevaarlijkste land ter wereld, ‘die de vernietiging belooft van naties en volkeren’. ‘Vandaag kunnen wij het zijn, morgen kunnen de bommen ook New York en Londen bereiken.’ De minister van Defensie Moshe Ya’alon zegt dat het akkoord is gebouwd op ‘leugens en bedrog’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.