buitenland

Atoomdeal Iran mogelijk ‘binnen paar uur’, zegt Rusland

09 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Ze zijn al heel lang aan het onderhandelen over een alomvattend atoomakkoord, de zes machten en Iran. De laatste deadline van 7 juli werd overschreden, maar nu lijkt er dan toch echt schot in te zitten.

Dat blijkt althans uit de woorden van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Ryabkov.  Hij zegt dat er binnen een paar uur een akkoord kan worden bereikt, meldt persbureau Reuters donderdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lastige issues

De moeilijkste fase in de onderhandelingen zou inmiddels achter de rug zijn. Iran en de zes overlegpartners Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Groot Brittannië, Rusland en China stonden voor de opgave om heel wat lastige issues op te lossen. Het gaat over onder meer de beperkingen van het nucleaire onderzoek in de Islamitische Republiek en hoe intensief de inspecties er mogen zijn. Toegang tot nucleaire complexen zou een ‘rode lijn’ zijn voor de opperste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei.

Woensdag werd er volgens bronnen zelfs geschreeuwd tijdens overleg tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse collega Mahammad Javad Zarif. De woordenwisseling was te horen tot in de gang van hun hotel in Wenen.

Wapenembargo

Eerder op donderdag gaf ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan dat een finaal akkoord binnen handbereik is, en dat hij klaarstond om terug te keren naar Wenen voor gesprekken met de Iraniërs.

Met het ophanden zijnde akkoord ligt volgens Lavrov de weg open naar een einde aan de sancties. Als het aan het Kremlin ligt, wordt ook het wapenembargo, dat werd opgelegd door de Verenigde Naties, opgeheven. Dat zou Teheran namelijk helpen bij de strijd tegen het terrorisme, is de Russische gedachte.

Iran heeft er altijd op aangedrongen dat het geen slechte bedoelingen heeft met het nucleaire programma van het land. Iets waar vooral de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niets van gelooft. De Verenigde Staten hameren erop dat de hoofdpunten die in april zijn opgesteld, de basis moeten blijven van een definitief akkoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.