buitenland

Zo wil Iraanse regering jongeren helpen aan een partner

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De regering van Iran wil jongeren helpen bij vinden van partner en een begint eigen datingsite. Jongeren krijgen zo de mogelijkheid om op de ‘juiste’ manier te daten.

Het vinden van de juiste levenspartner is in het islamitische Iran niet altijd makkelijk. Internet wordt door de regering streng gecontroleerd, en dus ook de online zoektocht naar liefde. De meeste datingsites zijn bovendien verboden. Om immorele – westerse – datingsites terug te dringen, introduceert de Iraanse regering een eigen datingsite.

Een account op de datingsite is anoniem, zelfs een profielfoto ontbreekt. Een websiteadministrateur zoekt op basis van beperkte informatie een geschikte huwelijkspartner. ‘Ongewenst contact’ tussen mannen en vrouwen wordt zo vermeden.

Nageslacht

Dat de regering optreedt als relatiebemiddelaar is niet zomaar. In Iran eindigt 22 procent van de huwelijken in een scheiding. Dit betreft vooral Iraniërs onder de dertig. De regering is bezorgd: geen huwelijk betekent geen nageslacht.

Volgens waarnemend minister van Jeugdzaken en Sport Mahmoud Golrazi moet de website ‘100.000 huwelijken’ opleveren. Een uitdaging, want de website is tot nu toe alleen in de hoofdstad Teheran operationeel.

Vrijheid

De terugloop van het aantal huwelijken was in 2012 al een probleem. Toenmalig minister van Jeugdzaken Mohammad Abbasi stond datingsites daarom destijds toe. Een ogenschijnlijke uitbreiding van de vrijheid in Iran, ware het niet dat vrouwen tegelijkertijd van opleidingen werden geweerd in de hoop dat zij sneller een gezin zouden stichten.

Hamsan Tebyan – de naam van de datingsite – moet aan alle problemen een einde maken. Jongeren met een conservatieve achtergrond krijgen de mogelijkheid om op de ‘juiste’ manier te daten en zo een geschikte partner te vinden om zich voort te planten. Want daar gaat het tenslotte om.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.