buitenland

Waarom Denemarken opnieuw grenscontroles wil invoeren

30 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Na de Duitse deelstaat Beieren is ook Denemarken van plan om grenscontroles te houden. Daarmee willen de liberalen niet alleen illegalen en smokkelaars tegenhouden, maar proberen ze ook gedoogsteun voor de regering binnen te slepen.

Dat heeft de nieuwe Deense minister van Buitenlandse Zaken, Kristian Jensen, gezegd tegen zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. Jensen belooft daarmee niet in te gaan tegen het Verdrag van Schengen dat vrij verkeer van personen in Europa garandeert. Met het plan komt de liberaal tegemoet aan de wensen van de Deense Volkspartij, een partij die zijn regering hard nodig heeft.

Gedoogsteun

Tijdens de parlementsverkiezingen op 18 juni leed de liberale partij Venstre een groot verlies: ze haalde slechts 34 van de 179 zetels. Venstre wil als kleine minderheidspartij alleen een regering vormen, nadat een poging om tot een centrum-rechtse coalitie te komen was mislukt.

Ook andere mogelijke coalities halen geen meerderheid. Het centrum-linkse blok onder leiding van de inmiddels opgestapte premier Helle Thorning-Schmidt verloor tijdens de verkiezingen met 89 zetels nipt van de rechts-liberale partijen. Zij kregen samen 90 zetels.

De liberalen rekenen nu op gedoogsteun van de eurosceptische Deense Volkspartij, als één na grootste partij van het land winnaar van de parlementsverkiezingen. De Deense Volkspartij ageert fel tegen immigratie en eist scherpere grenscontroles.

Controle

In mei 2011 voerde de liberale regering onder leiding van Lars Rasmussen steekproefsgewijze controles in aan de grens met Duitsland. Ook toen was dat op aandringen van de Deense Volkspartij – in die periode eveneens gedoogpartner in ruil voor een strenger asiel- en immigratiebeleid.

De Europese Commissie was niet blij met de grenscontroles, omdat deze tegen het Schengenverdrag zouden ingaan. De sociaaldemocratische regering, die een half jaar later aantrad, schafte de omstreden controles binnen een maand na haar aantreden weer af.

Beieren

Vorige week liet de Duitse deelstaat Beieren weten intensieve grenscontroles weer in te voeren. Voor de G7-top in het Beierse Elmau voerde de deelstaat controles aan de grens met Oostenrijk tijdelijk in.

De intensieve politie-inzet leverde opvallende resultaten op: er werden 350 gezochte criminelen gepakt, 8.600 personen zonder geldige verblijfspapieren aangehouden en bij 430 personen werd de toegang tot Duitsland ontzegd. Beieren is zo geschrokken van die cijfers dat is besloten de controles permanent te intensiveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.