buitenland

Waar wordt het Europees Openbaar Ministerie gevestigd?

04 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Als de Europese Unie besluit tot de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie (EOM) zal dat zeker niet per definitie in Luxemburg worden gevestigd zoals voormalig Europees commissaris van Justitie Viviane Reding wilde.

Dat zei haar opvolgster Věra Jourová vanmiddag in een gesprek met de pers in Den Haag. Jourová sprak donderdagochtend met minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) en ontmoet donderdagmiddag nog leden van de Tweede Kamer.

Van der Steur was als Kamerlid nog fel gekant tegen de komst van het EOM. Maar de bezwaren die ook andere nationale parlementen hadden, werden door Reding van tafel geveegd.

Subsidies

Het EOM moet fraude met Europese subsidies opsporen. Maar de Tweede Kamer vindt de  strafrechtelijke vervolging een taak van het nationaal Openbaar Ministerie.

Er wordt inmiddels alweer een jaar gewerkt aan een compromis waarbij de landen zelf grip houden op het EOM. Van der Steur uitte zich deze week in een brief aan de Kamer positief over die aanpassingen die onder andere inhouden dat het EOM 28 kamers krijgt met justitiële vertegenwoordigers van de Unie-landen. Die moeten voorkomen dat de Europese Officier van Justitie buiten zijn boekje gaat.

Op de vraag van Elsevier.nl waar het EOM moet komen, grapte Jourová ‘in Brno,’ verwijzend naar de tweede grootste stad van haar vaderland Tsjechië. Als het aan haar ligt komt het EOM in de stad waar ‘het efficiëntste en zuinigste kan worden gewerkt.’

Een logische vestiging zou Den Haag zijn: die stad afficheert zich als stad van internationale vrede en recht en Eurojust is er al gevestigd: de organisatie voor internationale justitiële samenwerking.  Het laatste woord over de vestiging van het EOM is aan de Europese regeringsleiders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.