Vader aanslagpleger Tunesië: ‘Ik heb hem zo niet opgevoed’

29 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De vader van terrorist Seifeddine Rezgui neemt afstand van de gruwelijke daden van zijn zoon. ‘Alleen God weet wat mijn zoon hiertoe heeft gebracht. Ik heb hem zo niet opgevoed.’

In een interview met de Duitse zender ARD zegt de vader dat hij niet begrijpt hoe zijn zoon, die door beveiligers werd doodgeschoten, onschuldige mensen heeft kunnen vermoorden.

Hulp

De vader denkt dat anderen de 24-jarige Rezgui hebben aangezet tot het plegen van de aanslag vrijdag. Seifeddine Rezgui was student aan de universiteit van Kairouan, die bekend staat als salafistisch bolwerk.

Ook andere familieleden kunnen niet geloven wat er is gebeurd. ‘Misschien is hij veranderd tijdens zijn studie, misschien komt het door internet. Maar wij hebben gewoon geen antwoorden,’ zegt zijn oom, Ali Rezgui tegen persbureau Reuters.

Minister Ali Aroui (Binnenlandse Zaken) zegt dat hij er zeker van is dat Rezgui hulp kreeg bij zijn actie. De regering heeft veiligheidsmaatregelen aangekondigd na de aanslag. Bij de aanslag kwamen 39 mensen om het leven, onder wie zeker dertig Britse toeristen, meldt BBC News.

Reservisten zijn opgeroepen om gebieden waar toeristen zijn te beveiligen. Ook zijn tachtig moskeeën gesloten, die ervan worden beschuldigd te hebben opgeroepen tot geweld.

De aanslag in de badplaats Sousse, is de aanslag met de meeste doden in de geschiedenis van Tunesië. In maart werden 22 mensen gedood, voornamelijk toeristen, bij een aanslag op het Bardo museum in de hoofdstad Tunis.

Vakantiegangers

Het strand waar de aanslag plaatshad, is inmiddels weer geopend en de toeristen die zijn gebleven gaan langzaam weer naar buiten. Het is nog steeds rustig op straat en de meeste vakantiegangers blijven bij het zwembad.

Veel inwoners van Sousse, die leven van het toerisme, vrezen dat de aanslag negatieve gevolgen zal hebben. Zo zegt de vijftigjarige Mohamed Ben Ghalbia, die kamelentochten organiseert, dat er geen interesse meer is getoond. ‘De toeristen willen nu niets doen. Ze blijven bij het zwembad.’

De 31-jarige Ferhat al Agrabi zegt dat hij de Tunesische haven nog nooit zo leeg heeft gezien. ‘Zelfs niet in de winter. Het is net een droom. We weten niet wat we moeten doen. Bijna iedereen is afhankelijk van het toerisme hier.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.