Servië geschokt: ‘Hek tegen vluchtelingen is niet de oplossing’

18 juni 2015Leestijd: 3 minuten

De Servische premier Vucic heeft geschokt gereageerd op het voornemen van Hongarije om een hek te plaatsen langs de Servisch-Hongaarse grens. Hongarije wil op die manier de toestroom van illegale migranten tegengaan.

De buurlanden liggen in de clinch omdat dagelijks honderden migranten de 151 kilometer lange grens tussen Servië (geen lid van de Europese Unie) en Hongarije (wel Europese Unie) proberen over te steken.

Syrië

Volgens premier Vucic is het hek ‘niet de oplossing’ voor het vluchtelingenprobleem, zei hij tegen de Britse zender BBC. ‘Servië is niet verantwoordelijk voor de situatie die door vluchtelingen is gecreëerd, we zijn slechts een doorreisland. Is Servië verantwoordelijk voor de crisis in Syrië?’, zei de Servische premier. ‘We gaan dit bespreken met onze Hongaarse collega’s.’

In de afgelopen twee jaar zag Servië een snelle en flinke toename van het aantal migranten dat via dat land Noord-Europa probeert te bereiken. Het land weet zich daar nauwelijks raad mee.

Capaciteit

Enorme onderbezetting, capaciteitsproblemen – Servië heeft slechts vijf asielzoekerscentra – en vermeend misbruik van vluchtelingen zorgt ervoor dat zij gemiddeld slechts 6,5 dag in een asielzoekerscentrum verblijven voordat zij de oversteek maken.

De aankondiging van de regering van de nationalistische president Viktor Orban komt in een tijd waarin hij een anti-immigratie campagne voert. Billboards langs wegen met daarop slogans als ‘Als je naar Hongarije komt, kan je geen Hongaarse banen nemen’ maken deel uit van zijn actievoering.

De actie kan echter rekenen op een weerwoord van vluchtelingenorganisatie UNHCR. Zij plaatst op de billboards, over de teksten van de regering, voorbeelden van geslaagde immigranten. De één met daarop een toeristengids uit Afghanistan en een andere met een vrouw uit Bangladesh die een succesvol restaurant runt in Hongarije. ‘We willen hier leven, daarom begonnen wij dit restaurant’, staat er onder de foto.

Voorbereidingen voor de bouw van het hek, moeten volgende week woensdag klaar zijn. Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto is de bouw van het hek niet in strijd met internationale wetgeving.

Een gesprek tussen de twee overheden stond gepland voor begin juli, dat zei de Hongaarse president Viktor Orbán vorige week.

Balkan-route

Eind 2014 werd de Westelijke Balkan-route – die vluchtelingen in toenemende mate hanteren als weg naar de Europese Unie – de derde meest gebruikte route in de EU na Griekenland en Italië. Begin dit jaar registreerde Frontex, het EU-buitengrens-agentschap, meer dan 26.600 illegale grensoverschrijdingen langs deze route.

Servië, dat toe wil treden tot de EU, ervaart sinds 2008 de druk uit Brussel om vluchtelingen op te nemen. Om de situatie te verbeteren, nam de politie controle aan de Servische kant van de Hongaarse grens begin dit jaar toe en begonnen de landen Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië samen te werken.

Het land weigert tot nu toe echter, net als andere Oost-Europese landen, meer immigranten op te nemen. De houding is een obstakel in onderhandelingen over vluchtelingen in Europa, nu vooral een probleem van de landen waar de migrant als eerst aankomt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.