buitenland

‘Schutter Charleston wilde rassenoorlog ontketenen’

19 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Dylann Roof (21) die een kerk in Charleston (South Carolina) binnenstormde en negen Amerikanen doodschoot, heeft zijn gruwelijke daad bekend. Met de schietpartij wilde Roof een ‘rassenoorlog’ ontketenen.

Roof kocht het wapen, een .45 kaliber, dat hij gebruikte tijdens de schietpartij in april in een winkel voor wapens. De schietpartij bereidde Roof de afgelopen maanden voor.

Segregatie

Voorafgaand aan de schietpartij heeft Roof zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over zwarte Afrikanen. Hij riep tegen de kerkgangers: ‘Jullie verkrachten onze vrouwen, en jullie nemen ons land over.’ Ook zou Roof hebben geroepen: ‘Ik moet doen, wat ik moet doen.’

Huisgenoot Joey Meek zegt dat Dylann Roof zeer gefascineerd is door ‘segregatie’. ‘Ik denk dat hij iets groots wilde, net als de zaak rond Trayvon Martin,’ zegt Meek tegen ABC News. Trayvon Martin was een zwarte tiener die in 2012 werd doodgeschoten door buurtwacht George Zimmerman.

‘Hij wilde dat de rassenoorlog weer zou oplaaien.’ Volgens Meek was Roof een half jaar bezig om zijn plan voor te bereiden. Toch waarschuwde Meek nooit de politie.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag in een toespraak dat dit niet de eerste keer is dat hij Amerikanen heeft toegesproken na een grote schietpartij. Ook zei hij opnieuw dat wapens te makkelijk te krijgen zijn in de Verenigde Staten.

‘Laat het duidelijk zijn, we moeten onder ogen zien dat dit soort geweld niet voorkomt in andere ontwikkelde landen.’ Hij zei ook dat daar op korte termijn door de politieke realiteit in Washington niets aan zal veranderen.

Jon Stewart

Er is verder veel lof voor presentator Jon Stewart. Normaal gesproken neemt de comedian het nieuws van de dag door voorzien van leuke grappen, maar donderdag lukte hem dat niet. ‘Ik heb eerlijk gezegd niets, behalve verdriet.’

Stewart ziet de schietpartij als teken van een ‘wond van racisme’ die maar niet wil helen. ‘En we doen nog steeds niets. Zo zijn wij. Dat is waar ik versteld van sta.’
http://www.youtube.com/watch?v=TwRPJUlUh5M

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.