Nieuwe klap voor toerisme Tunesië: wat doen reisorganisaties?

26 juni 2015Leestijd: 2 minuten
''

Opnieuw is een bij toeristen populaire bestemming in Tunesië het doelwit geworden van terreur. Na een aanval op het Bardo-museum in maart, viel zeker een terrorist vrijdag de badplaats Sousse aan.

Tientallen doden vielen er, onder meer op een strand en in een vijfsterrenhotel. Daar zitten zeker zes Nederlandse gasten van reisorganisatie Arke (TUI). Zij zijn ongedeerd, meldt een woordvoerder. In totaal zijn er in de zes resorts in Sousse ongeveer 82 Nederlanders.

Het is duidelijk: de nieuwe, bloedige aanval is een klap voor het toerisme in het Noord-Afrikaanse land, dat, anders dan landen als Egypte, Libië en Syrië, na de ‘Arabische Lente’ niet in uitgebreide chaos en geweld verviel.

Vluchten

‘Wij kunnen ons (…) goed voorstellen dat mensen nu even niet naar Tunesië willen,’ zegt een woordvoerder van Arke. Reisorganisatie TUI, waar luchtvaartmaatschappij Arke deel van uitmaakt, schrapt tot 4 juli alle vluchten naar Tunesië.

Er stonden drie vluchten gepland tot 4 juli. Eerder werd al bekend dat er de eerstvolgende vlucht – op de agenda voor zaterdagmorgen – zou worden geannuleerd. Op dit moment heeft het bedrijf ongeveer 425 vakantiegangers in Tunesië zitten. Toeristen worden mogelijk vanavond of morgen gerepatrieerd.

Reisadvies

De concurrent, Transavia, heeft zowel op zaterdag als op zondag een vlucht naar Tunesië in de planning staan. Die vluchten zullen in elk geval worden gebruikt om toeristen die al in Tunesië zijn, weer naar huis te brengen. De maatschappij is nog met touroperators in gesprek of ze ook vakantiegangers laat vertrekken naar het land.

Door de laatste ontwikkelingen is het reisadvies voor Tunesië een beetje aangepast. Voor het gebied waar Sousse in ligt, zijn al geruime tijd waarschuwingen voor veiligheidsrisico’s en terreurdreiging. Daar zal voorlopig niets in veranderen. Reizigers krijgen het advies extra alert te zijn, vooral op openbare plaatsen en plaatsen waar veel mensen komen.

Ook België haalt toeristen weg uit Tunesië. Zo stuurt touroperator Jetair voorlopig geen vakantiegangers naar het zonovergoten land. Er vertrekken alleen nog lege toestellen om reizigers op te halen. Ook Sunjets.be en VIP Selection hebben beslist voorlopig geen reizigers meer over te vliegen. In de getroffen hotels logeren momenteel 51 Belgen. Een nog onbekend aantal van hen zou bij de terreuraanval zijn gedood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.