Libië waarschuwt EU: niet zonder toestemming in onze wateren

23 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Europese Unie (EU) wordt gewaarschuwd door de commandant van de Libische luchtmacht: Europese schepen die zonder toestemming Libische wateren binnenvaren voor de strijd tegen mensensmokkelaars, worden aangevallen.

Maandag werden Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens over een operatie tegen mensensmokkelaars, die migranten in gammele bootjes naar Europa sturen.

Macht

‘Elk bootje dat wordt gevonden in Libische wateren zonder dat daar van tevoren toestemming voor is gevraagd, is een doelwit voor de luchtmacht,’ zegt Saqr Al-Jaroushi tegen persbureau Reuters.

Het is voor Brussel moeilijk om een mandaat te krijgen van Libië omdat twee rivaliserende regering vechten om de macht. Het is de bedoeling dat in eerste instantie met vliegtuigen, schepen en drones informatie wordt verzameld over de werkwijze van de smokkelaars.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tripoli uitte maandag ook al zorgen over het voornemen van de Unie. Volgens het ministerie wordt er te weinig rekening gehouden met de complexe situatie in Libië en dat het daardoor moeilijk is om de acties met Libische autoriteiten te coördineren.

Mandaat

De EU wil verder de netwerken van smokkelaars verstoren door hun boten te vernietigen. Dat is onderdeel van fase twee en drie in de strijd tegen mensensmokkelaars. Daar komt vooralsnog weinig van terecht, omdat de Unie daarvoor een mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil en toestemming nodig heeft van Libië.

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei maandag dat hij wil dat er snel een volkenrechtelijk mandaat komt. ‘Het is nu aan Libië en de VN om ervoor te zorgen dat we echt door kunnen zetten en de dood van duizenden bootvluchtelingen kunnen voorkomen.’

Het is de bedoeling dat over twee weken de eerste schepen patrouilleren om inlichtingen te verzamelen. Bovendien hebben de ministers afgesproken dat verschillende diensten en organisaties hun data gaan delen. ‘Dit is een cruciaal element in de strijd tegen mensensmokkelaars. Zodra we weten hoe ze opereren, kunnen we ingrijpen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.