Gewapende groep gijzelt mensen in Tunesisch consulaat Libië

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Een nog onbekende beweging heeft in de Libsiche hoofdstad Tripoli het consulaat van Tunesië bestormd en zeker tien medewerkers ontvoerd. Op een andere plek in het Noord-Afrikaanse land werden zeven mensen doodgeschoten bij een protest tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken omschrijft de aanval ‘als een verachtelijke daad van agressie’ tegen de soevereiniteit van het land en ‘een schending van internationale conventies ter bescherming van diplomatiek personeel’, meldt persbureau Reuters.

Lokale IS-tak

Een woordvoerder zegt er alles aan te doen om de gegijzelden vrij te krijgen, en de zaak verder nauwlettend in de gaten te houden. De internationaal erkende regering van Libië heeft nog niet gereageerd op de laatste ontwikkelingen.

Tunesië, een buurland van Libië, is een van de landen die nog altijd een diplomatieke afvaardiging hebben in het zeer chaotische land, waar een lokale tak van Islamitische Staat (IS) actief is, met daarnaast talrijke radicaalislamitische groepen, rivaliserende stammen en clans. En er zijn twee regeringen: de islamistische ‘regering’ die in de hoofdstad Tripoli zit, wordt niet erkend door andere landen. De andere, legitieme regering zit in Tobruk, aan de andere kant van het land, niet ver van de grens met Egypte.

Protest

In de noordoostelijke stad Derna, ten noordwesten van Tobruk, hebben leden van een met IS sympathiserende terreurgroep vrijdag het vuur geopend op betogers die protesteerden tegen de terroristen.

Daarbij zouden zeker zeven doden en dertig gewonden zijn gevallen. IS en andere (radicale) bewegingen zijn in gevecht om de controle over kuststad Derna.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.