buitenland

Frankrijk en Spanje schonden afspraak, kozen toch Blatter

01 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De Europese voetbalbond UEFA is toch minder eensgezind over Sepp Blatter dan gedacht. Tien tot vijftien landen, waaronder Spanje en Frankrijk, zouden bij de FIFA-presidentsverkiezingen van afgelopen vrijdag, tegen de afspraak in, toch op Sepp Blatter hebben gestemd.

Dit meldt de Volkskrant maandag op basis van verklaringen van bondsofficials van drie Europese landen.

Coup

Van de 54 bij de UEFA aangesloten landen hadden er vooraf 45 tot 50 toegezegd op de Jordaanse prins Ali bin-Hussein, de uitdager van Blatter, te stemmen. Uiteindelijk trok prins Ali zich terug net voor aanvang van de tweede stemronde, en werd Blatter opnieuw president van de wereldvoetbalbond. Het verschil tussen de twee was al groot: in de eerste stemronde behaalde Blatter 133 van de 206, terwijl prins Ali er slechts 73 kreeg.

De UEFA oefende kort voor de stemming nog druk uit om tegen Blatter te stemmen, maar deze couppoging mislukte door rebellie uit eigen gelederen, zeggen de bondsofficials tegen de krant. Een pijnlijk moment, omdat de Europese voetbalbond eerder liet weten te overwegen uit de FIFA te stappen als Blatter herkozen zou worden.

Belachelijk

De bondsvoorzitters van Frankrijk, Spanje en IJsland zouden op Blatter gestemd hebben. Daarnaast zouden Vooral officials uit Oost-Europa hun stem uiteindelijk toch aan de zittende president hebben gegeven.

De stem van Frankrijk is opvallend omdat de UEFA-baas Michael Platini, zelf een Fransman, het offensief tegen Blatter aanvoerde. KNVB-voorzitter Michael van Praag zegt het in een relaas tegen Fox Sports belachelijk te vinden dat de Fransen op Blatter hebben gestemd: ‘Een schandelijke vertoning. Ook zij zijn dus kennelijk blij met hoe het op dit moment bij de FIFA gaat. Dit had ik niet van ze verwacht,’ aldus Van Praag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.