buitenland

EU-top: vrijwillige verspreiding vluchtelingen

26 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Geen akkoord over Griekenland, en ook niet over de verplichte verdeling van vluchtelingen. De regeringsleiders kwamen tijdens de top in Brussel niet verder dan de conclusie dat lidstaten de komende twee jaar 40.000 vluchtelingen vrijwillig gaan verspreiden.

De uitkomst van de top leidt tot grote onvrede bij Italië, dat pleit voor een verplichte verdeling volgens een verdeelsleutel. Na een urenlange felle discussie, werden regeringsleiders het daar niet over eens.

Solidair

Premier Matteo Renzi zou duidelijk hebben laten merken dat hij ontevreden is over de uitkomst. ‘Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa te worden genoemd. Wees solidair of verspil onze tijd niet,’ zou Renzi volgens een diplomaat hebben gezegd.

Eerder was er sprake van een verplichte verdeelsleutel. Volgens dat plan zou Nederland ruim 2.000 vluchtelingen moeten opvangen.

Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties zijn er dit jaar 63.000 illegale migranten aangekomen per boot in Griekenland en 62.000 in Italië. Het is dus de bedoeling dat 40.000 daarvan naar andere lidstaten gaan.

Oost-Europa

Ook zijn de leiders het eens over nog eens 20.000 vluchtelingen, die Europa nog niet hebben bereikt, maar wel onveilig zijn in eigen land. Hongarije, dat al duizenden illegale migranten heeft binnengelaten, en Bulgarije, een van de armste landen van de EU, krijgen een uitzondering, meldt BBC News.

Oost-Europese landen waren fel tegen de quota en vonden het plan van de Europese Commissie veel te ver gaan. Diverse lidstaten in het oosten van Europa vinden dat de rijkere lidstaten een grotere verantwoordelijkheid hebben en dat vluchtelingen daar zelf ook liever naar toe gaan.

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad roept landen om uiterlijk eind juli te laten weten hoeveel asielzoekers zij willen opvangen. Hij vraagt om ‘exacte en aanzienlijke’ toezeggingen, omdat solidariteit zonder opofferingen ‘pure hypocrisie’ is. ‘We willen geen nietszeggende verklaringen over solidariteit, maar daden en getallen.’

Premier Mark Rutte (VVD) zei na afloop van het overleg dat Nederland ook bereid is om een bijdrage te leveren, maar wel samen met andere lidstaten. Volgens Rutte hebben ook de Oost-Europese landen toegezegd echt een bijdrage te leveren, als die maar vrijwillig is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.