buitenland

Duitse verloskundigen betalen zich scheel om te mogen werken

24 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Door een torenhoge verzekeringspremie kunnen Duitse verloskundigen het nauwelijks nog opbrengen om te gaan werken. In het ziekenhuis van Bruchsal kunnen vrouwen alleen nog tijdens kantooruren terecht voor hun bevalling.

Bevallen is een race tegen de klok. In het ziekenhuis van Bruchsal, een plaats in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, zijn bevallingen tot 1 juli aan tijd gebonden. Wie om drie uur ’s middags moet bevallen, wordt vaak naar een ander ziekenhuis gestuurd omdat de verloskamer om vijf uur de deuren sluit. ’s Morgens om zeven uur gaan ze weer open. Tijdens ‘kantooruren’ zijn in principe alleen keizersneden mogelijk.

Te weinig verloskundigen

‘We hebben deze stap niet licht genomen, we wisten dat het veel kritiek zou opleveren,’ zegt Susanne Jansen (54), regionaal directeur van de klinieken in district Karlsruhe tegen Der Spiegel. ‘We hebben gewoonweg te weinig verloskundigen.’

Al tijden wordt in Duitsland gediscussieerd over de premie van de aansprakelijkheidsverzekering van zelfstandige verloskundigen – die soms ook nog voor een ziekenhuis werken als die in Bruchsal. Als een baby tijdens de bevalling schade oploopt door toedoen van een zelfstandig werkende verloskundige, dan draagt zij via haar verplichte aansprakelijkheidsverzekering bij aan de ontstane kosten. Maar door betere medische zorg, overleven baby’s een moeilijke start steeds vaker. Voor verzekeraars stijgen de kosten intussen wel, waardoor de premie voor de verloskundigen ook stijgt. Zij kunnen dit geld nauwelijks nog opbrengen en stoppen met hun werk.

Dure premie

Op 1 juli 2015 gaat de premie weer omhoog, naar ruim 6.000 euro per jaar. Verloskundigenverenigingen en de GKV-Spitzenverband (een bond van verzekeringen) praten intussen over een financiële tegemoetkoming die verloskundigen moet ondersteunen.

Tot die tijd is het ziekenhuis in Bruchsal, in 2013 nog benoemd tot ‘Babyvriendelijke geboortekliniek’, even iets minder babyvriendelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.