buitenland

Wat de boekenkast van Osama bin Laden allemaal onthult

20 mei 2015

De Amerikanen hebben een aantal opvallende documenten en boeken gevonden, toen zij de schuilplaats van Osama bin Laden in 2011 binnengingen. Maar er lagen naast lijvige studies ook minder serieuze zaken in het Pakistaanse huis van de gedode Al-Qa’ida-leider.

De documenten die de Amerikaanse autoriteiten hebben vrijgegeven, geven een aardig inkijkje in de gedachtewereld van de in 2011 gedode radicale moslim.

Obsessie

De Verenigde Staten publiceerden woensdag onder meer brieven van Bin Laden aan verschillende mensen, onder wie familieleden, lijsten met artikelen uit tijdschriften en boeken die Bin Laden in zijn privébibliotheek had verzameld. Hij had een obsessie voor de Verenigde Staten, zoveel is wel duidelijk.

‘Het doden en bestrijden van de Amerikanen en hun vertegenwoordigers moet de prioriteit zijn,’ is te lezen in een van de documenten. Om zich daarop te kunnen focussen, zou de terreurgroep haar ‘operaties tegen het leger en de politie’ in het Midden-Oosten moeten stoppen, ‘in het bijzonder in Jemen.’

Een van de brieven is gericht aan het Amerikaanse volk. Daarin spreekt hij over de oorlog ‘tussen jullie en ons’. Hij is er rotsvast van overtuigd dat de Amerikanen deze strijd verliezen.

Non-fictie

De terreurleider had 39 Engelstalige boeken op de plank had staan, waaronder veel non-fictiemateriaal over de Amerikaanse politiek. Ook las hij Newsweek, Foreign Policy (een tijdschrift over internationale betrekkingen) en de Washington Quarterly.

Eveneens had teksten in zijn bezit van Bob Woodward – de journalist die het Watergateschandaal aan het licht bracht), een boek van Noam Chomsky – criticus van de Amerikaanse buitenlandse politiek. En hij had belangstelling voor internationaal recht, getuige het Handbook of International Law, geschreven door Anthony Aust.

In de schuilplaats in het Pakistaanse Abbottabad ontdekten de Amerikanen ook minder serieus materiaal, zoals een Guinnes Book of World Records, handleidingen voor computerspelletjes en een schriftelijke cursus kalligrafie.

De documenten zijn in de openbaarheid gebracht na een grondige afweging en mede naar aanleiding van de oproep van president Barack Obama tot meer openheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.