buitenland

Sepp Blatter blijft de baas bij de FIFA

29 mei 2015

Sepp Blatter blijft president van de wereldvoetbalbond. De Zwister hoorde vrijdag vlak voor de tweede stemronde in Zürich dat zijn uitdager prins Ali bin-Al Hussein zich terugtrok uit de verkiezingsstrijd.

In de eerste ronde kreeg Blatter 133 stemmen en Ali 73: dat was niet genoeg voor Blatter om de benodigde stemmenmeerderheid te krijgen. Hij had twee derde van de stemmen moeten binnen slepen.

De Jordaanse Prins Ali trok zich echter vlak voor het begin van de tweede stemronde terug. Bij de tweede stemronde was een meerderheid van de stemmen, 105 in totaal, genoeg geweest om de verkiezingen te winnen. Ali bedankte iedereen voor de steun.

Corruptie

Blatter is sinds 1998 aan de macht bij de FIFA en mag daar nu nog vier jaar aan vast knopen. Hij werd vrijdag, ondanks het grote corruptieschandaal, voor de vierde keer ‘herkozen’. Dit kwam niet als een verrassing. Twee dagen voor de verkiezing werden zeven kopstukken van de FIFA gearresteerd in Zürich, op verdenking van omkoping. Blatter, de torenhoge favoriet voor de verkiezing, bleef echter buiten schot. Toch dachten de aanhangers van prins Ali bin Al-Hussein, waaronder de KNVB, dat de kans op een nieuwe voorzitter wel groter zouden worden door de nieuwste onthullingen over corruptie en omkoping.

Tijdens de stemming bleek echter anders. Hoewel Blatter niet de benodigde tweederdemeerderheid scoorde, zag prins Ali wel in dat hij kansloos was tegen de 79-jarige Zwitser. Tot de verrassing van de aanwezigen trok hij zich daarom terug voor de tweede stemronde.

Jammer

Michael van Praag, de preses van de KNVB, vindt het jammer dat prins Ali bin Al-Hussein zich voor de tweede stemronde heeft teruggetrokken als kandidaat-voorzitter van de FIFA. ‘Ik had dat niet gedaan”, zei hij. ,,Maar dat was zijn beslissing. Natuurlijk was het verschil in de eerste ronde groot, maar ik zou zijn doorgegaan. Ik had het wel willen zien.’

Ook directeur Bert van Oostveen reageert teleurgesteld op de overwinning van Blatter. Over hoe het nu verder moet zegt hij: ‘Europa zal zich in ieder geval beraden over hoe verder, dit systeem kan zo niet langer doorgaan. Teleurstellend dit. De Europese landen hebben al aangekondigd te overwegen uit de FIFA te stappen als Blatter zou worden herkozen. De UEFA komt voorafgaand aan de Champions Leaguefinale op 6 juni bijeen om de situatie te bespreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.