buitenland

Media: tiener wilde bomaanslag plegen in Melbourne

09 mei 2015Leestijd: 2 minuten

De Australische politie heeft een 17-jarige jongen gearresteerd die van plan zou zijn geweest een bomaanslag te plegen in Melbourne. En het kabinet wil ZZP’ers beter beschermen.

  • De Australische politie heeft een 17-jarige jongen gearresteerd die van plan zou zijn geweest om op zondag bommen te laten ontploffen in Melbourne. Dat meldden Australische media zaterdag. De Australische politie is er zeker van dat ‘sommige mensen in leven zullen blijven’ door de inval bij de jongen thuis.
    De tiener werd opgepakt nadat de politie vrijdag huiszoekingen had gedaan in het noorden van de stad. Daarbij werden drie zelfgemaakte explosieven aangetroffen en spullen om bommen te maken. Het zou om pijpbommen gaan. De jongen werkte vermoedelijk alleen. Zijn familie wist van niks en is ‘geschokt’ door de plannen van de jongen. Die zou volgens de Sydney Morning Herald rap zijn geradicaliseerd en onlangs zijn gestopt met school.
    Omdat de jongen had willen toeslaan op zondag, wordt zijn plot ook wel het Mother’s Day massacre (bloedbad op Moederdag) genoemd in de Australische media. De pijpbommen zouden bij ontploffing in kleine stukjes en schroot uiteen moeten klappen, zodat ze zoveel mogelijk schade zouden aanrichten. Wat het doelwit moest zijn, is niet bekend.
  • Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) worden straks beter beschermd. Het kabinet wil een verzekering voor arbeidsongeschiktheid en ziekte voor álle werkenden. Dat staat in een rapport van een ambtelijke werkgroep over de positie van de zzp’er dat in handen is van De Telegraaf. Het kabinet wil de zzp’er ook nadrukkelijk gaan betrekken in de herziening van het belastingstelsel. Nu worden werknemers en zzp’ers niet op gelijke manier fiscaal behandeld.
  • Ouderen die zeggen dat ze willen sterven omdat ze vinden dat hun leven voltooid is, zijn eigenlijk bang om afhankelijk te worden en voelen zich eenzaam en overbodig. Dat stelt promovendus Els van Wijngaarden in haar promotie-onderzoek waarover Trouw zaterdag schrijft. Van Wijngaarden, docent ethiek aan de Hogeschool Windesheim, interviewde voor haar onderzoek 25 ouderen. Ze waarschuwt dat de term ‘voltooid leven’ te veel als een voldongen feit wordt gezien. ‘Daarmee poetsen we belangrijke maatschappelijke problemen weg.’
  • Preventieve medische onderzoeken maken gezonde mensen vaak onnodig ongerust en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Daarvoor waarschuwt artsenfederatie KNMG zaterdag in het AD. Bodyscans leveren vaak een vage uitslag op waardoor patiënten ten onrechte bang worden. In veel gevallen blijkt uit vervolgonderzoek dat er niets aan de hand is. Bovendien kan vervolgonderzoek tot complicaties leiden bij bijvoorbeeld darmonderzoek.
    In Nederland zijn totale bodyscans alleen toegestaan als er aanleiding voor is. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overweegt de scans vrij te geven

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.