buitenland

Hongarije veegt de vloer aan met asielplan EU

14 mei 2015Leestijd: 2 minuten

De Hongaarse regering keert zich tegen de plannen van de Europese Commissie om vluchtelingen en gelukszoekers volgens een quotasysteem te verdelen over de 28 lidstaten. Dit gaat niet gebeuren, klinkt het uit Boedapest.

‘Hongarije zal onder geen beding vluchtelingen opnemen op grond van de EU-beslissing. De Hongaarse regering zal er alles aan doen dit in Brussel te voorkomen,’ zei de chef-staf van premier Viktor Orban, Janos Lazar tijdens een persconferentie.

Illegaal

Het is niet de eerste keer dat de Hongaren zich verzetten tegen de voorstellen vanuit Brussel. Orban noemde het verdelingsplan vorige week in een radio-interview ‘gestoord en oneerlijk‘. Volgens hem moet er nu geen sprake zijn van solidariteit, maar van een naleving van de wet. ‘Illegale immigratie is een overtreding van de wet,’ zei de premier.

Na Zweden kent het Midden-Europese land de grootste instroom van vluchtelingen. Dit jaar zijn er al meer dan 13.000 asielzoekers in het land aangekomen, blijkt uit cijfers van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Ze komen vooral uit Syrië, Afghanistan en Irak, in de meeste gevallen via de zogenoemde Balkan-route. Dagelijks proberen honderden vluchtelingen, die vanuit Turkije en Griekenland door landen als Bulgarije en Macedonië reizen, de 151 kilometer lange grens tussen Servië (niet EU) en Hongarije (wel EU) over te steken.

Verdeelsleutel

De Europese Commissie presenteerde woensdag het al eerder aangekondigde plan om de asielzoekers voortaan naar draagkracht over de EU-lidstaten te verdelen. Het plan bevat een tijdelijke en een permanente oplossing.

Op korte termijn zullen landen in het Middellandse Zeegebied de mogelijkheid krijgen om een asielzoekers die in directe nood verkeren door te sturen naar andere EU-lidstaten. Brussel heeft voor elke lidstaat een verdeelsleutel gemaakt op basis van het inwoneraantal, het bruto binnenlands product, het aantal asielaanvragen in de afgelopen 4 jaar en het werkloosheidscijfer.

Nederland zal 4,35 procent van de asielzoekers voor rekening moeten nemen. Op de lange termijn zal de EU met een permanent relocatiesysteem moeten komen. Onder meer Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken (landen met opt-out-rechten) hebben al aangegeven niet mee te werken aan het herverdelingsplan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.