buitenland

Zo opereren de ‘mensenhandelaren des doods’

20 april 2015

Italië wil een einde maken aan de criminele netwerken van mensensmokkelaars die opereren in Noord-Afrika en Zuid-Italië. Maandag arresteerde de Italiaanse politie op Sicilië 24 personen op verdenking van mensenhandel.

De ‘handelaren des doods’ (trafficanti di morte) zijn de afgelopen jaren een begrip geworden in Italië. Het zijn de criminelen die de illegale oversteek van migranten naar Europa faciliteren.

Naar schatting verdienden deze mensensmokkelaars de afgelopen twintig jaar zeker 32 miljard euro aan de illegale migratie. Ongeveer 20.000 migranten betaalden de hoogste prijs: zij overleefden de oversteek niet.

Onderzoek

Toen anderhalf jaar geleden 366 migranten omkwamen voor de kust van Lampedusa startte de anti-maffia-afdeling van het Openbaar Ministerie op Sicilië een onderzoek naar de netwerken achter de illegale migratie. Volgens Italiaanse justitie gaat het niet alleen om criminelen die in Libië de immigrant voor een paar duizend euro per persoon op de boot richting Europa zetten, maar om hele netwerken in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa die de reis van A tot Z begeleiden.

Het onderzoek van de Italiaanse anti-maffia-eenheid kwam maandag tot een ontknoping met de arrestatie van 24 personen op Sicilië, in Rome en Milaan. De opgepakte verdachten zouden allen behoren tot een crimineel netwerk dat de ‘Libische route’ wordt genoemd. Sleutelfiguren binnen dit netwerk zijn de Ethiopiër Ermias Ghermay en de Eritreeër Medhane Yehdego Redae. Ghermay runt de illegale handel vanuit Tripoli. Tegen hem is sinds 2014 een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Zijn broer Asghedom zou op Sicilië de zaken regelen.

Georganiseerde mensenhandel

Het onderzoek, dat door de Italiaanse politie is vernoemd naar de zeegod Glaucus, schept een beeld van de manier waarop de mensenhandel wordt georkestreerd. De mensenhandelaren beginnen al met ronselen in de vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. Migranten die door Afrika trekken worden door gewapende groepen overvallen, bestolen en overgeleverd aan de mensenhandelaren.

Die houden de vluchtelingen vast in eigen kampen aan de Libische kust. Eén voor één worden ze vervolgens in de bootjes geladen. Dit gebeurt onder meer in de Libische kustplaatsen Zuara, Sabratha, Sourman, Zanzur en Tarabuli. De islamistische ‘regering’ van de Libische Dagenraad treedt niet op tegen deze praktijken. Vermoed wordt dat de ‘autoriteiten’ er zelfs van profiteren.

Ook in Europa

Maar de illegale handel houdt niet op in Libië. Leden van deze ontmantelde criminele cel waren ook actief in Palermo, Agrigento, Catania en zelfs in Milaan. Ze hielpen bij het vluchten uit de detentiecentra op Sicilië en zorgden ervoor dat de migranten konden doorreizen naar Noord-Europa.

In het opvangcentrum Cara di Mineo op Sicilië zouden personen van de criminele cel zijn geïnfiltreerd om de asielzoekers in contact te brengen met hun familieleden en vrienden in Noord-Europa. Voor prijzen van 250 tot 1.000 euro boden de mensensmokkelaars deze vluchtelingen gezinsherenigingen aan. Italiaanse autoriteiten, die de asielzoekers liever kwijt dan rijk zijn, zetten geen stempel op de asielformulieren waardoor de vluchtelingen elders in Europa asiel kunnen vragen.

Illegale route

De illegale route voert via illegale taxi’s, regionale treintjes en vrachtwagens door Europa. Wie het tot Milaan schopt, heeft vaak goede kans om andere delen van Europa te bereiken. Op het Piazzale Loreto, waar zeventig jaar geleden het lichaam van Benito Mussolini werd opgehangen, vertrekken ’s nachts de auto’s van personen die wat willen bijverdienen en daarom graag de asielzoekers een eindje verderop willen helpen. Voor een enkeltje naar Duitsland, Nederland of Denemarken wordt al snel 1.000 euro gerekend.

Jacht op smokkelaars

Wie een eind wil maken aan het onmenselijke drama dat zich de afgelopen jaren voltrekt op de Middellandse Zee zal deze ‘handelaren des doods’ moeten ontmaskeren en oppakken. De Italiaanse premier Matteo Renzi roept de andere EU-lidstaten op om een internationale operatie op te bouwen tegen de criminele netwerken van mensensmokkelaars. ‘Italië heeft er nu 976 gearresteerd. Hoe is het mogelijk dat alleen wij dat doen?’ zei Renzi maandag op RTL Italia. ‘Ik vind dat de Europese Commissie een unanieme en gedeelde positie moet innemen wat betreft Libië en immigratie,’ sprak Renzi.

Met de arrestaties van maandag is de mensensmokkelindustrie in ieder geval een slag toegebracht, maar gezien de vele miljarden die in de business rondgaan, is het nog maar de vraag of de mensensmokkelaars er echt wakker van zullen liggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.