buitenland

Opnieuw problemen met executie Amerika: wat is er aan de hand?

03 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Wederom is de executie van de 46-jarige Kelly Renee Gissendaner in de Amerikaanse staat Georgia uitgesteld. Speelde vorige week het winterweer nog een rol, ditmaal waren er problemen met de dodelijke injectie.

Hoewel het executiemiddel, Pentobarbital, vooraf was gecontroleerd en in orde was bevonden door een onafhankelijk laboratorium, bleek het middel vlak voor de uitvoering van de doodstraf maandag troebel te zijn, meldt persbureau Reuters.

Apotheker

In overleg met de apotheker is toen besloten de executie voorlopig uit te stellen. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld. Vorige week ging de executie ook al niet door, omdat Georgia toen werd getroffen door sneeuwbuien.

Gissendaner zou de eerste vrouw zijn die in 70 jaar tijd ter dood zou worden gebracht in de zuidelijke staat. De vrouw kreeg de doodstraf omdat ze in 1997 haar man vermoordde.

Haar toenmalige vriend en mededader kwam onder de doodstraf uit door tegen haar te getuigen. Hij zit een levenslange celstraf uit. De twee geliefden spanden samen tegen de wettige echtgenoot van Kelly Renee, Douglas Gissendaner, die dood werd gestoken in een buitenwijk van Atlanta, nadat hij was ontvoerd uit zijn huis.

Het echtpaar-Gissendaner had een relatie met veel problemen, schrijft The Guardian. Ze lagen voortdurend in scheiding, maar trouwden ook een paar keer. Het paar had drie kinderen (12, 7 en 5 jaar oud).

Executiemiddel

Het advocatenteam van de vrouw had de afgelopen dagen geprobeerd om de executie helemaal niet door te laten gaan. Een van de argumenten die werden aangedragen, was dat Georgia niet genoeg prijsgeeft over de wijze van executeren, terwijl gevangenen in de Verenigde Staten het grondwettelijke recht hebben te weten hoe zij aan hun einde komen. In Georgia is het verboden om bekend te maken waar het executiemiddel precies vandaan komt, weet de Britse krant.

Het ging al eens vaker mis. In een andere staat, Oklahoma, kreeg Clayton Lockett (38) een dodelijke injectie, waaraan hij niet overleed. Nadat hij bewusteloos was verklaard, begon hij hevig te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen.

Uiteindelijk stierf de man alsnog aan een hartaanval.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.