buitenland

Media: overlast door Russische jets, en schoten bij NSA

04 maart 2015Leestijd: 3 minuten

Russische bommenwerpers verstoren het vliegverkeer in en rond Ierland en schoten bij het NSA-hoofdkwartier. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 4 maart.

* Passagiersvliegtuigen met honderden inzittenden aan boord zijn noodgedwongen omgeleid of liepen vertragingen op doordat Russische gevechtsvliegtuigen vlak voor de kust van Ierland opdoken, schrijft The Telegraph. Twee Russische bommenwerpers vlogen in februari zonder waarschuwing vooraf door het door Ierland gecontroleerde luchtruim, aldus de Ierse luchtvaartautoriteiten. Daardoor moest zeker een passagiersvliegtuig worden omgeleid en liep een ander vertraging op. De jets uit Rusland hadden hun transponder uitgezet, waardoor ze niet konden worden geïdentificeerd door de radars van de luchtverkeersleiding. Volgens de krant wordt de actie gezien als Russische machtsvertoon.

* Uit dezelfde krant: het Australische radiostation 2DayFM dat in 2012 een audio-opname uitzond van een zogeheten prank call naar een Brits ziekenhuis waar Kate Middleton lag, heeft de wet overtreden. Wat voor straf het radiostation krijgt is nog niet bekend. Mogelijk wordt de zender uit de ether gehaald. Twee dj’s van het radiostation deden zich voor als koningin Elizabeth II en kroonprins Charles en wisten zo informatie los te peuteren over de prinses. De verpleegkundige die ze doorverbond met een collega pleegde later zelfmoord. Het radiostation had de opname niet mogen uitzenden, omdat de zuster daar geen toestemming voor had gegeven, bepaalde het Australische mediatoezicht eerder. Het radiostation stapte daarop naar de rechter, die het radiostation gelijk gaf. Maar het hooggerechtshof oordeelde anders en stelde juist de waakhond in het gelijk, omdat het om een ‘strafbare overtreding’ gaat.

* De pogingen van de gemeente Rotterdam om een eind te maken aan thuisonderwijs komen onder andere door angst voor de radicale islam, melden bronnen op het Rotterdamse stadhuis, schrijft het AD. Acht kinderen zijn op basis van het salafisme, een fundamentalistische stroming in de soennitische islam, vrijgesteld van leerplicht en krijgen thuis les van hun ouders. Het stadsbestuur zegt dat deze kinderen blootstaan aan radicale opvattingen zonder enige vorm van onderwijstoezicht. Zij zouden daardoor een gevaar voor de samenleving kunnen vormen en moeten dus gewoon naar school.

* Vlak bij het hoofdkwartier van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zijn enkele schoten gelost, meldt Fox News woensdag op basis van informatie van de politie. Het gaat om een pand in Fort Meade in de staat Maryland. Er vielen geen gewonden, zegt een NSA-woordvoerder tegen de tv-zender. Wel liep het gebouw schade op. The Baltimore Sun schrijft dat onderzoekers bekijken of de schoten verband houden met vijf eerdere schietpartijen in het gebied. Vier van de vijf hadden de afgelopen twee dagen plaats.

* Leiders van het Syrische Jabhat al-Nusra overwegen om de banden met Al-Qa’ida door te snijden om een nieuwe beweging te vormen, schrijft The Jerusalem Post. Voor Qatar zouden daarmee obstakels worden weggenomen om direct steun te geven aan de radicale moslims, die strijden tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad, weet de Israëlische krant. Bronnen dichtbij en binnen Jabhat al-Nusra zeggen dat Qatar, die goede relaties heeft met de groep, de actie aanmoedigt. De kas van Al-Nusra zal met de steun van Qatar flink worden gespekt, aangezien het Arabische emiraat schatrijk is door olie-inkomsten. Met het geld kan de extremistische groep worden omgevormd van een zwakke militie tot een leger dat serieuze tegenstand kan bieden aan Islamitische Staat, is de redenering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.