buitenland

Luchtaanvallen op IS-doelen in Tikrit begonnen

25 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Het Iraakse leger heeft eindelijk luchtsteun gekregen van de geallieerden bij de verovering van de stad Tikrit. Vermoedelijk Amerikaanse en Franse straaljagers gooien bommen op doelen van Islamitische Staat (IS) in de strategisch gelegen stad.

De Noord-Iraakse stad is nog deels in handen van IS. De afgelopen weken probeerde het Iraakse leger de stad op de terroristen te veroveren, maar dat lukte slechts ten dele.

Luchtsteun

Eind vorige week stokte de opmars van de Iraakse en Koerdische militairen. Op dat moment was driekwart van de stad veroverd. De IS-strijders hebben zich verschanst in het resterende deel.

Irak vraagt al langer om luchtsteun, maar tot nu toe waren de Amerikanen hier terughoudend in. Dit heeft te maken met de invloed van Iran. Dat land steunt de Iraakse soldaten op de grond. Stilzwijgend vechten Amerika en Iran daarmee aan de zelfde kant. Dat ligt gevoelig gezien de geschiedenis tussen de beide landen en de aanstaande nucleaire deal die nog altijd niet rond is.

Eerste bommen

Maar woensdagavond zei president Fouad Massoum van Irak dat de bombardementen nu echt nabij zijn. Dit bericht werd bevestigd door de Amerikanen. En iets voor 20.00 uur werden dan ook de eerste bommen gehoord.

‘Om 19.50 uur hoorden we plotseling het geluid van straaljagers en hele diepe, zware inslagen. Toen was duidelijk dat de aanval was begonnen,’ zegt verslaggever Lex Runderkamp tegen de NOS.

Cruciaal

Tikrit is een cruciale stad in de strijd tegen IS. Het is de geboortestad van ex-dictator Saddam Hussein en ligt ongeveer 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. De stad vormt een belangrijk knooppunt naar de Iraakse miljoenenstad Mosul, die vorig jaar in handen viel van de terreurbeweging en inmiddels een IS-bolwerk vormt.

Deze operatie geldt ook als voorbereiding op de herovering van de Iraakse miljoenenstad Mosul, die voor april/mei gepland staat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.