buitenland

Hillary Clinton gebruikte als minister alleen privé-mailadres

03 maart 2015Leestijd: 2 minuten

In haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte Hillary Clinton uitsluitend haar persoonlijke e-mailadres. Hiermee heeft ze mogelijk de wet overtreden.

Dit onthulde The New York Times. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert de regel dat alle correspondentie van ministers wordt gearchiveerd en vastgelegd, zodat onder meer journalisten, historici en Congresleden ze kunnen raadplegen. Documenten die staatsgeheimen bevatten kunnen niet direct openbaar gemaakt worden, maar moeten volgens de wet wel worden gearchiveerd.

Selectie

Clinton had tijdens haar ambtsperiode geen officieel e-mailaccount van de overheid maar gebruikte haar persoonlijke e-mailadres, waardoor haar medewerkers haar e-mails niet archiveerden.

Twee maanden geleden vroeg het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om de correspondentie van Clinton, waarop haar medewerkers een pakket van ongeveer 55.000 pagina’s aan e-mails moesten doorspitten om een selectie van mails te maken die werd overgedragen aan het ministerie. Het is niet duidelijk of dit ook daadwerkelijk alle werkgerelateerde e-mails van Clinton zijn.

Het feit dat Clinton tijdens haar ambtsperiode alleen een privé-emailadres gebruikte, kwam aan het licht door onderzoek van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Een commissie wilde de correspondentie over de fatale aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012 onderzoeken, maar kon in de officiële archieven geen e-mails van haar terugvinden.

President

Jeb Bush, de grote kanshebber voor de Republikeinse nominatie, greep de kans aan om Clinton in een kwaad daglicht te stellen. Bush riep de oud-minister via Twitter op al haar e-mails vrij te geven en te linken naar een webpagina waarop hij alle e-mails uit zijn tijd als gouverneur van Florida heeft gezet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Naar verwachting zal Clinton zichzelf kandidaat stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Vermoedelijk zal dit incident haar campagne geen goed doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.