buitenland

Vrouwenhandelaar Saban Baran moet de Turkse cel in

27 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De notoire vrouwenhandelaar Saban Baran is in Turkije veroordeeld. De ontsnapte crimineel moet daar zeven jaar en negen maanden de cel in.

Dat bepaalde de rechter in Istanbul vrijdag. De rechter heeft hem schuldig bevonden aan het ‘gedwongen en gewelddadig prostitueren en het leiding geven aan georganiseerde misdaad”. De advocaten van Baran gaan in hoger beroep tegen de uitspraak.

Zij geven Nederland ‘de schuld’ van de veroordeling van Baran. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie, dat zich inzette om Baran in Turkije veroordeeld te krijgen, werd beschuldigd van manipulatie en inmenging.

Verder beschuldigen ze de Nederlandse media van het ontketenen van een heksenjacht: ‘De Nederlandse media hebben hem berucht gemaakt. Zelfs in Turkije zijn kinderen nu bang als Saban over straat loopt. Zoveel beruchtheid heeft hij niet verdiend.”

Vrouwenhandel

De Duits-Turkse crimineel, die in Nederland jarenlang met grof geweld vrouwen dwong achter het raam te staan, werd in 2008 door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot zeven en een half jaar celstraf voor vrouwenhandel, mishandeling en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Daarnaast heeft hij nog eens een veroordeling van acht jaar op zijn naam staan voor een tweevoudige poging tot moord en een poging tot vrouwenhandel.

Nachtclub

Het lukte Baran dankzij een blunder van justitie om Nederland in 2009 te ontvluchten. Hij kreeg toen onbegeleid verlof om zijn kind te bezoeken en greep die kans om naar Turkije te vluchten. Toen Baran een jaar later in hoger beroep werd veroordeeld tot zeven jaar en negen  maanden celstraf, woonde de crimineel al lang en breed in de Turkse badplaats Antalya, waar hij zijn geld onder meer verdient met het runnen van een nachtclub.

Turkije levert geen onderdanen uit maar Baran werd daar in 2010 gearresteerd op verdenking van andere criminele praktijken, namelijk afpersing en witwassen. Hij mocht daar zijn proces in vrijheid afwachten. Nu moet hij in zijn thuisland dus alsnog de cel in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.