buitenland

Vredesoverleg of niet, Londen haalt hard uit naar ‘tiran’ Poetin

08 februari 2015Leestijd: 3 minuten

Terwijl er, misschien wel voor de laatste keer, koortsachtig wordt gezocht naar een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne, klinken uit Londen scherpe verwijten aan het adres van Vladimir Poetin.

De Russische president gedraagt zich als ‘een tiran uit het midden van de 20ste eeuw’, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zondag. Hij zal ‘de prijs betalen voor wat hij in Oekraïne doet’.

Ouderwets

Tegen de Britse zender Sky News zei Hammond verder dat Groot-Brittannië bestudeert of zijn land het Oekraïense leger van wapens kan voorzien. Deze geluiden zijn ook te horen uit Washington, hoewel Amerikaanse wapenleveranties volgens vicepresident Joe Biden niet de oplossing zijn voor het bloedige conflict. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry meldde wel een voorstander te zijn van wapenleveranties. ‘De Oekraïense bevolking wordt geslacht en wij sturen dekens. Maar met dekens stoppen we de Russische tanks niet.’

Hammond eiste dat Rusland zijn troepen terugtrekt, niet alleen uit het oosten van Oekraïne maar ook van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Poetin vorig jaar maart annexeerde.’Doe niet net alsof dat een buitensporige eis is,’ aldus de buitenlandchef. ‘Deze man heeft troepen over een internationale grens gestuurd en bezet een ander land in de 21ste eeuw alsof hij een tiran uit het midden van de 20ste eeuw is. Zo gedragen we ons niet. Beschaafde naties gedragen zich niet zo in de 21ste eeuw.’ Verder is er, zei hij, ‘geen reden om dit soort buitensporig en ouderwets gedrag van het Kremlin te tolereren’.

Overleg

Dit soort uitspraken zal de toch al slechte verhouding tussen het Westen en het Kremlin geen goed doen, juist op het moment dat de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel samen met Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko een uiterste poging doen om in elk geval tot een staakt-het-vuren te komen.

Dat moet gebeuren in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar woensdag een overleg tussen de vier leiders zal zijn. Het vastgelopen vredesoverleg moet dan weer nieuw leven worden ingeblazen.

Beledigend

Naast Hammond hebben zich wel meer Westerse leiders zich sinds de crisis beledigend uitgelaten over Poetin. In mei vorig vergeleek Hillary Rodham Clinton  – wie weet wel de nieuwe president van de Verenigde Staten – de acties van de Russische president met die van Adolf Hitler in de jaren dertig.

Deze week maakte John McCain gebruik van een historisch beladen term om de Rusland-politiek van Merkel te duiden. Hij zei dat haar ‘pacifistische’ beleid jegens Poetin hem deed denken aan de appeasement-politiek in 1938, toen de Britse regering dacht dat met het opofferen van het Tsjechische Sudetenland de veroveringshonger van Hitler (Peace for our time) wel kon worden gestild – ook wel bekend als het Verdrag van München. Overigens is McCain een vurig pleitbezorger van verdedigingswapens aan Oekraïne, omdat hij denkt dat daarmee de crisis kan worden beëindigd. Merkel ziet niets in wapens naar het front.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.