buitenland

VN eist ‘onmiddellijk’ vertrek Houthi’s Jemen

16 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft zondagavond unaniem een resolutie aangenomen waarin zij de acties van de sjiitische rebellengroep in Jemen veroordelen. De Houthi’s hebben anderhalve week geleden – na maandenlang vechten – de macht van het land overgenomen.

De Houthi-rebellen moeten de macht teruggeven aan het aanvankelijke parlement, die ze naar huis hebben gestuurd. Ook moeten de Houthi’s alle overheidsgebouwen verlaten, staat in de resolutie.

Vervolgens moeten de groeperingen in Jemen het gesprek met elkaar aangaan, onder leiding van speciaal adviseur van de VN, Jamal Benomar. De machtsovername vormt een bedreiging voor de stabiliteit en eenheid van het land, oordeelden de vijftien leden van de Veiligheidsraad.

Vacuüm

Enkele dagen geleden waarschuwde secretaris-generaal Ban Ki-moon in een brief aan de Veiligheidsraad al dat ‘Jemen in elkaar stort voor onze ogen.’ We kunnen niet toekijken en niets doen, voegde Ban Ki-moon daaraan toe.

In het islamitische land is iets meer dan vijftig procent van de moslims soennitisch, de Houthi-rebellen vertegenwoordigen de sjiitische minderheid. De rebellengroep heeft een nieuwe tijdelijke regering ingesteld, waarmee zij een einde maakt aan het politieke vacuüm. Vorige maand dienden de Jemenitische regering en president hun ontslag in.

Doolhof

Voormalig premier Khaled Bahah verklaarde dat de regering geen zin heeft om te worden ‘meegetrokken in een destructief politiek doolhof‘. Het kabinet en de president worden op dit moment in huisarrest gehouden, ook dat moet onmiddellijk worden opgeheven, eist de VN.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Jemen is een belangrijk land, niet alleen vanwege de strategische ligging (op het Arabische schiereiland) maar ook vanwege de internationale strijd tegen het terrorisme,’ zei de Nederlandse ambassadeur in Jemen Aldrik Gierveld tegen de NOS.

Nederland heeft net als onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn ambassade in Sana’a gesloten. Maandag werd het Turkije en Japan eveneens te heet onder de voeten: zij sluiten hun gebouwen ook tijdelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.