buitenland

Twee Nederlandse meisjes op weg naar Syrië opgepakt

17 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Twee Nederlandse meisjes van vijftien en zestien jaar zijn opgepakt in Turkije. De twee zouden op weg zijn geweest naar Syrië. Er was nog een derde meisje (16) mee, maar zij wordt vermist.

Het meisje van zestien komt uit Zeist en het meisje van vijftien uit Driebergen, meldt de NOS op basis van bronnen. Ze zijn bekend bij hulpinstanties. Het derde meisje komt ook uit Zeist, maar waar zij momenteel is, is niet bekend.

De drie tieners vertrokken vrijdag uit Nederland. Ze werden als vermist opgegeven, waarna Nederlandse autoriteiten Turkije inlichtten. De Raad voor de Kinderbescherming is op de hoogte gebracht.

Het Openbaar Ministerie (OM) benadrukt tegenover de omroep dat de meisjes geen verdachten zijn: ‘Er zijn geen aanwijzingen dat ze mee wilden vechten in de strijd tegen IS of dat ze de strijd van anderen wilden steunen.’ Het OM probeert te achterhalen of de meisjes hulp hebben gehad bij het realiseren van hun plannen.

Turkije

De meeste jihadisten reizen via Turkije naar Syrië, waar zij zich aansluiten bij een van de strijdende groeperingen. Turkije lag de afgelopen maanden onder vuur omdat het land te weinig doet om Syriëgangers uit het Westen tegen te houden. Het land vindt op zijn beurt dat de Europese Unie meer zou moeten doen om te voorkomen dat Europeanen de Syrische grens bereiken.

‘Lidstaten moeten onafhankelijk van de Europese Unie hun eigen maatregelen,’ zei minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) eind vorige maand. De minister had ook kritiek op de manier waarop er in Europa wordt omgegaan met door Turkije uitgeleverde jihadisten. Die zouden in veel gevallen toch weer aan de grens verschijnen.

Vorige week lukte het Turkije om veertien Syriëgangers tegen te houden bij de grens. Het ging om dertien buitenlanders en een Turk die zich wilden aansluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat. Turkije draagt opgepakte jihadisten over aan de politie en zorgt ervoor dat ze worden uitgezet.

Jihadisten

De AIVD schat dat er tussen de 150 en 160 Nederlandse jihadisten naar Syrië zijn vertrokken. Maar het werkelijke aantal zou hoger kunnen liggen. Het International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence schat het aantal Nederlandse uitreizigers eerder op 200 tot 250.

Ongeveer dertig jihadisten zijn teruggekeerd naar Nederland. Dat worden er vermoedelijk nog meer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.