buitenland

Tsipras komt eurogroep tegemoet, Grieken woedend de straat op

27 februari 2015Leestijd: 3 minuten

Donderdagavond hebben honderden demonstranten een spoor van vernieling achtergelaten in de Griekse hoofdstad Athene tijdens een protestactie tegen de verlenging van het Europese steunprogramma. Ze vinden dat linkse regeringspartij Syriza haar verkiezingsbeloften heeft gebroken door toe te geven aan de eurogroep.

De ongeveer driehonderd protestanten liepen in een protestmars door het centrum van de hoofdstad, waarna het snel uit de hand liep, schrijft de Griekse krant Kathimerini. De boze Grieken sloegen ruiten in, staken auto’s in brand en bekogelden de oproerpolitie met stenen en molotovcocktails.

Hand en tand

Vrijdag maakte de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit officieel bekend dat Griekenland nog vier maanden aanspraak kan maken op de noodsteun. Dit is wel in ruil voor de hervormingen, die Griekenland eerder had beloofd, waar de nieuwe premier Alexis Tsipras zich met hand en tand tegen heeft verzet. ‘Maandag zal de nationale vernedering voorbij zijn. We maken korte metten met de regels van het buitenland,’ beloofde Tsipras zijn aanhang vorige maand nog.

Desondanks diende Athene afgelopen maandag een lijst met hervormingsmaatregelen in bij de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Alle landen zullen de voorstellen beoordelen – voor zover ze dat nog niet hebben gedaan – waarna een formeel besluit zal worden genomen.

Woensdag werd door het Nederlandse parlement al groen licht gegeven. Duitsland, de meest kritische lidstaat, heeft de hervormingsplannen vrijdag goedgekeurd. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble herhaalde in het debat wel dat ‘Griekenland geen enkele kans krijg om de eurolanden “te chanteren” met nieuwe eisen’.

De lijst met hervormingen bevat niet veel verrassends: Griekenland zal onder meer belastingontduiking gaan aanpakken en een ‘eerlijker’ belastingstelsel gaan invoeren. Ook moet corruptie en de smokkel van tabak en benzine worden bestreden.

Halfslachtig

Daarnaast willen de Grieken hervormingen gaan doorvoeren op collectieve arbeidsovereenkomsten en contracten. Bovendien mogen de Grieken niet eenzijdig geld uitgeven. Dat betekent dat premier Tsipras zijn plannen om meer ambtenaren aan te nemen, vaarwel kan zeggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘De Griekse hervormingsplannen zijn bewust vaag opgeschreven. Dat voorkomt dat ze door de parlementen van de eurolanden worden afgewezen,’ doet de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vrijdag een halfslachtige poging om de plannen tegenover de Griekse bevolking te verdedigen. Hij noemt de tactiek ‘productieve onduidelijkheid’.

Ook premier Tsipras probeert de gesloten deal met Brussel te legitimeren. De deal zou ‘een streep zetten onder de opgelegde bezuinigingen’. ‘We hebben een grote stap gezet. We laten de opgelegde bezuinigingen, de economische reddingsoperaties en de trojka achter ons,’ zei hij om zijn aanhang gerust te stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.