buitenland

Pro-Russische rebellenleider dringt aan op amnestie Donbass

13 februari 2015Leestijd: 3 minuten

Het besluit van Oekraïne om leiders van milities in de oostelijke regio Donbass geen amnestie te verlenen is in strijd met het akkoord van Minsk.

Dit zei de voorzitter van het zelfbenoemde parlement van de oostelijke regio Andrej Poergin vrijdag tegen het Russische persbureau Tass. Volgens de rebellenleider toont de weigering aan dat Kiev niet van plan is zich te houden aan de afspraken die deze week in het Wit-Russische Minsk werden gemaakt.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, zei tegen Oekraïense media zei dat de amnestie uit het Minsk-akkoord niet geldt voor leiders van de rebellenmilitie in Oost-Oekraïne. Kiev discrimineert daarbij en voert zo de heksenjacht op pro-Russische personen op, aldus de rebellenleider Poergin.

Belofte

De amnestie uit het akkoord over de beëindiging van de strijd in Oekraïne zou bedoeld zijn voor de vele milities die er vechten. In Nederland ontstond opschudding over de vermelding van amnestie, omdat vlucht MH17 waarschijnlijk door een rebellenmilitie is neergehaald.

De Oekraïense president Petro Porosjenko beloofde premier Mark Rutte vervolgens dat de daders van de MH17-ramp hun straf niet zouden ontlopen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande sloten zich hierbij aan. Het Kremlin meldde vrijdag dat het verwacht dat alle punten van het akkoord worden nageleefd. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) benadrukte vrijdag dat het Minsk-akkoord ‘geen juridische complicaties’ bevat voor de vervolging en berechting van de daders.

Middernacht

De wapenstilstand die werd afgesproken in het Minsk-akkoord gaat in de nacht van zaterdag op zondag in. Op 15 februari rond middernacht moeten de gevechten gestopt zijn.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaat erop toezien of de partijen zich houden aan het bestand. De organisatie heeft 412 internationale waarnemers ter plaatse in Oekraïne, waarvan ongeveer de helft zich in de oost-Oekraïense steden Donetsk en Loehansk bevindt.

Bron van geweld

Ondertussen heeft het Minsk-akkoord op  het slagveld nog niet voor veel verandering gezorgd. Het geweld is nog niet getemperd: in de afgelopen 24 uur kwamen zeker elf Oekraïense militairen om, zo meldde de Oekraïense overheid vrijdag. Ongeveer veertig militairen raakten gewond bij confrontatie met de rebellen.

Vooral de strategisch gesitueerde stad Debaltseve is nog altijd een bron van geweld. Debaltseve is nog steeds omsingeld door pro-Russische separatisten, die de stad willen veroveren. Vrijwel alle burgers hebben de stad inmiddels verlaten.

De Russische president Vladimir Poetin had naar verluidt de wapenstilstand met tien dagen had willen vertragen, zodat pro-Russische separatisten genoeg tijd zouden hebben om de stad in te nemen, zo schrijft The Guardian.

Een woordvoerder van de OVSE liet weten dat ook in Donetsk en Loehansk nog steeds zwaar wordt gevochten. Militaire wagens en andere voertuigen zonder kentekens zouden zich in de regio verplaatsen.

Volgens Oekraïense bronnen zouden twee burgers vrijdag zijn gesneuveld door een aanval van de opstandelingen op een café in het plaatsje Shchastya, in de buurt van Loehansk. Daarbij zouden ook zes mensen gewond zijn geraakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.