buitenland

Poetin-criticus Boris Nemtsov op straat vermoord: wie was hij?

27 februari 2015Leestijd: 3 minuten

De liberale Russische politicus Boris Nemtsov (55) is vrijdagavond op straat in de buurt van het Kremlin in Moskou geliquideerd. Er zou in totaal vier keer op de man zijn geschoten.

Volgens de Russische nieuwssite Meduza liep Nemtsov met een vrouw over straat, toen ‘verschillende mensen’ uit een witte auto stapten en op hem begonnen te schieten. Over de daders is nog niets bekend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aantreden

De vloeiend Engels sprekende Nemtsov, afkomstig uit de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee, behoorde tot de oppositie tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Als gouverneur hervormde hij de economie van de regio Nizjni Novgorod, 600 kilometer ten oosten van Moskou. Het was de streek waar hij was opgegroeid. De stad Nizjni Novgorod heette toen nog Gorki. In maart 1997 werd Nemtsov vicepremier onder toenmalige president Boris Jeltsin. Bij zijn aantreden beloofde hij dat hij niet zou liegen, niet zou stelen en zich niet zou laten omkopen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Oranjerevolutie

Hij was toen zeer populair bij de bevolking en leek een goede kans te hebben om Jeltsin als president op te volgen. Toen Rusland in 1998 in de roebelcrisis terechtkwam, kondigde de politicus zijn aftreden aan. Jeltsin aanvaardde dat in augustus dat jaar.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Later kwam hij bekend te staan als een fel criticus van Poetin, die in 1990 president van de Russische Federatie werd. In 2004 schreef de politicus een essay (‘Over het gevaar van het Poetinisme’) ,waarin hij waarschuwde voor de dreigende dictatuur onder de Russische leider.

Nemtsov ondersteunde actief de Oranjerevolutie in november en december 2004 in Oekraïne en werd na de verkiezingen benoemd tot economisch adviseur van de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko.

Poetin heeft de moord op de oppositiepoliticus veroordeeld, meldt een woordvoerder van het Kremlin volgens het persbureau Tass. Het lijkt volgens de president alsof de oud-vicepremier in opdracht is vermoord. mogelijk een huurmoord. De liquidatie zou daarom ‘een provocatie’ kunnen zijn.

Nemtsov heeft volgens de BBC eerder deze maand in een Russisch artikel gezegd dat hij bang was dat Poetin hem zou laten vermoorden. Een woordvoerder van Poetin zei dat Nemtsov geen bedreiging was voor Poetin.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.