buitenland

Overgewicht of verslaving? Cameron wil korten op uitkering

14 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Britten die niet werken omdat ze ernstig overgewicht hebben of verslaafd zijn, kunnen in de toekomst wellicht worden gekort op hun uitkering als zij niet meer willen doen om zichzelf te helpen. Premier David Cameron laat onderzoeken of dit mogelijk is.

Cameron zal zijn plannen naar verwachting in de loop van de dag nader toelichten, meldt de Britse krant The Guardian zaterdag. Het gaat om een korting van ongeveer 100 pond (135 euro) per week.

Afkicken

Het gaat om uitkeringsontvangers die kampen met ernstig overgewicht, of met een drugs- of alcoholverslaving. Als zij weigeren deel te nemen aan programma’s waardoor zij kunnen afvallen of kunnen afkicken, willen de Conservatieven hen korten op hun uitkering.

Met deze maatregel wil de partij van Cameron bezuinigen op de sociale zekerheid, zonder meer universele uitkeringen aan te pakken zoals die voor ouderen. Het zou Groot-Brittannië op jaarbasis 500 miljoen pond kunnen besparen.

‘Te veel mensen krijgen een uitkering vanwege  problemen, die ze zelf kunnen aanpakken maar ze kiezen ervoor omdat niet te doen,’ zal Cameron zeggen.

‘Sommigen hebben een drugs- of alcoholprobleem maar weigeren daar iets aan te doen. In andere gevallen, hebben mensen problemen met hun gewicht waar ze wat aan kunnen doen, maar in plaats daarvan leven ze van een uitkering in plaats van dat ze werken. Het is niet eerlijk dat hardwerkende belastingbetalers de uitkeringen moeten betalen van mensen die weigeren hulp en behandelingen te accepteren waardoor ze weer zouden kunnen werken.’

Behandeling

Ongeveer honderdduizend Britten krijgen een uitkering omdat zij langdurig ‘ziek’ zijn door overgewicht, of verslaafd zijn aan alcohol of drugs. Deze groep krijgt nu al behandelingen aangeboden door de staat, maar er is geen wettelijke verplichting om deze ook te accepteren.

Premier Cameron heeft professor Carol Black, adviseur van het ministerie van Volksgezondheid, gevraagd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor uitkeringsontvangers met een langdurige aandoening, die behandelbaar is.

Black heeft al laten weten dat zij het heel interessant vindt om te onderzoeken wat het zou betekenen als deze uitkeringsontvangers financieel worden geprikkeld om toch behandeling te accepteren. Zij ziet het als ‘een groot nadeel’ dat deze mensen niet deelnemen aan arbeidsmarkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.