buitenland

Media: meer antisemitisme in Verenigd Koninkrijk, en meer nieuws

05 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Het aantal antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk is op het hoogste niveau ooit gemeten. En uitzendbureaus in Friesland laten buitenlandse bouwvakkers tegen de regels in hun eigen huisvestingskosten betalen. Het mediaoverzicht van donderdag 5 februari.

* In het Verenigd Koninkrijk zijn vorig jaar 1.168 antisemitische incidenten gemeld, tegenover 535 in 2013, meldt de Britse krant The Guardian. Minister Theresa May (Binnenlandse Zaken) zegt dat het aantal incidenten gericht tegen de 291.000 joden in Groot-Brittannië ‘zorgwekkend’ is.

May ziet het als een waarschuwing aan iedereen om ‘meer te doen om een eind te maken aan antisemitisme in Groot-Brittannië’. Sinds de aanslagen in Parijs is het aantal meldingen van antisemitisme toegenomen. Van de meldingen was er in 81 gevallen sprake van geweld, in 81 gevallen ging het om vandalisme. Verder waren er honderden meldingen van antisemitisme online.

* Buitenlandse bouwvakkers in Friesland moeten tegen de regels in hun eigen huisvestingskosten betalen. Daardoor zijn zij 13.000 euro per jaar goedkoper dan hun Nederlandse collega’s, meldt de Volkskrant.

Het zou gaan om tientallen Hongaarse en Duitse uitzendkrachten die werken aan een aquaduct bij Leeuwarden en de Centrale As.

* Het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds en Zeden Slachtoffers (LANGZS) vindt dat de rechten van slachtoffers in een strafproces afdwingbaar moeten worden en er moeten sancties staan op het niet naleven ervan. De organisatie pleit daarvoor in De Telegraaf.

Volgens LANGSZ zijn slachtoffers nu afhankelijk van de welwillendheid van agenten of rechters, en er is sprake van willekeur. LANGSZ vraagt daarom van de politiek een wettelijke regeling.

* Beursgenoteerde bedrijven in België zijn achteraf gezien blij met de invoering van vrouwenquota, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt waarover de Vlaamse krant De Standaard bericht. Enkele bestuursleden zijn uit principe nog steeds gekant tegen het verplicht aannemen van vrouwen, maar een groot deel van de bestuursleden vindt dat er met de komst van vrouwen ‘vers bloed’ komt in de raden van bestuur.

* Gymnasia mogen sinds dit schooljaar geen leerlingen meer selecteren, maar de scholen geven daar geen gehoor aan. Ze blijven het bindend schooladvies van de basisschool negeren, meldt het AD. Gymnasia willen graag zelf bepalen wie er naar hun scholen komen.

‘Je wilt toch dat kinderen naar een gymnasium komen die daar echt op hun plek zijn. Het is iets anders dan een normaal vwo,’ zegt rector Joke Gaasbeek van het Haganum in Den Haag. Gymnasia hebben onderling zelfs afspraken gemaakt over hoe zijn leerlingen kunnen blijven selecteren.

Onacceptabel, vindt het ministerie van Onderwijs, dat dreigt te korten op de subsidie van de scholen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.