buitenland

Media: België krijgt database Syriëgangers, en meer nieuws…

21 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Onze zuiderburen krijgen een databank waarin alle informatie wordt opgeslagen over Belgische Syriëgangers. En honderden moslims zijn van plan om een menselijke keten te vormen rondom de synagoge van Oslo.

* België krijgt een databank waarin alle informatie wordt opgeslagen over Belgische Syriëgangers. Dat moet ertoe leiden dat de informatie sneller bij de lokale politie terechtkomt, zei de Belgische minister Binnenlandse Zaken Jan Jambon zaterdag tegen de krant De Standaard. Het is de bedoeling dat in de database informatie wordt opgenomen die de veiligheids- en inlichtingendiensten krijgen vanuit eigen bronnen of van bondgenoten. Ook andere diensten kunnen data toevoegen aan de verzameling. Het is de bedoeling dat de informatie via de database wordt doorgespeeld aan ‘taskforces’, waar ook burgemeesters aan kunnen meedoen.

* Oud-president van Jemen Abedrabbo Mansour Hadi heeft zaterdag zijn huis in hoofdstad Sana’a verlaten, nadat hij wekenlang door Houthi-rebellen onder huisarrest was geplaatst, meldt de zender al-Arabiya. Bronnen dicht bij Hadi lieten tegenover de nieuwssite Aden Tomorrow weten dat hij op weg is naar zijn geboorteplaats Aden. Houthi-rebellen hebben na zijn vertrek het huis bestormd. De sjiitische opstandelingen namen in september de macht in de Jemenitische hoofdstad over. De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering. Dat moet leiden tot minder onrust en chaos in het armlastige Arabische land. Op onderstaande foto stond Hadi nog zij aan zij met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in oktober vorig jaar.

* Er heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een enorme brand gewoed in een 340 meter hoge wolkenkrabber in Dubai, genaamd de Fakkel. Het enorme gebouw telt 79 verdiepingen en ligt in een expatwijk. Volgens ooggetuigen is het vuur geblust, meldt BBC News. Lokale media melden dat er geen dodelijke slachtoffers zijn, maar dat een aantal bewoners medisch is behandeld omdat ze rook hadden ingeademd. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onbekend. Honderden mensen werden geëvacueerd, maar bewoners van de onderste verdiepingen mogen inmiddels terug naar hun appartement. Op verschillende hoogtes sloegen de vlammen uit de toren. Op straat ligt gesmolten glas en puin dat naar beneden is gekomen.

* Honderden moslims zijn van plan om een menselijke keten te vormen rondom de synagoge van de Noorse hoofdstad Oslo, meldt persbureau Reuters. Daarmee willen ze hun solidariteit tonen met de Joodse gemeenschap, een week nadat de radicale moslim en veroordeelde crimineel Omar Abdel Hamid El-Hussein een filmer en een Joodse bewaker doodschoot in het Deense Kopenhagen. De terrorist met een Palestijnse achtergrond werd gisteren onder grote belangstelling begraven. De organisatie van het evenement in Oslo verwacht dat meer dan 2.000 mensen mee zullen doen aan de ‘vredeskring’. Met zo’n 1.000 Joden is de Joodse gemeenschap in het Scandinavische land klein, terwijl het aantal moslims door immigratie op 150.000 en 200.000 ligt. In Noorwegen wonen 5,2 miljoen mensen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.