buitenland

IS gijzelt christenen, filmt terreurkamp voor kinderen

24 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft maandag negentig christenen ontvoerd in Syrië. Ook heeft de terreurgroep opnieuw een video de wereld ingestuurd. Ditmaal is te zien hoe kinderen in een trainingskamp worden opgeleid tot terrorist.

Maandag heeft IS in het noordoosten van Syrië negentig christenen ontvoerd in de buurt van de stad Al Hassaka. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag. Over het lot van de ontvoerden is niets bekend. Eerder deze maand onthoofdde de terreurbeweging 21 Egyptische kopten, na ze eerder ontvoerd te hebben.

In de regio rondom Al Hassaka wonen veel christenen en is voor het grootste gedeelte in Koerdische handen. De massaontvoering kwam nadat de terreurgroep maandagochtend verschillende dorpen in het gebied innam. Veel inwoners zijn op de vlucht geslagen. Het gebied is strategisch gezien belangrijk voor de strijd tegen IS omdat het grenst aan IS-gecontroleerde gebieden in Irak, waar de terreurbeweging vorig jaar massaslachtingen op Jezidi’s uitvoerde.

Welpen

Daarnaast publiceerde IS maandagnacht een nieuwe propagandavideo. Op de video is te zien hoe kinderen in militaire formatie staan. Het zou gaan om het Al Farouk trainingskamp voor kinderen in het IS-bolwerk Raqqa, schrijft NBC News.

De kinderen worden ‘de welpen van het kalifaat’ genoemd. De groep bestaat uit ongeveer 80 kinderen, onder wie buitenlanders, althans dat zegt een van de ‘trainers’ in het filmpje. Dit zouden dan waarschijnlijk kinderen zijn van buitenlandse strijders die zich bij de terreurbeweging hebben gevoegd.

De trainer zegt verder dat de kindsoldaten hun ‘eerste stadium’ van de training hebben voltooid en al vier maanden op de terroristenschool zitten. Hij noemt ze de ‘volgende generatie IS-strijders’.

Poppen

In het filmpje is ook te zien hoe de kinderen worden overhoord over religieuze kwesties en hoe ze verzen uit de Koran reciteren. Eerder verschenen al berichten dat IS trainingskampen zou hebben geopend, waar kindsoldaten leren hoe ze kalasjnikovs moeten gebruiken en waar ze leren onthoofden door te oefenen op poppen. Kinderen die hun ‘training’ hebben afgerond, zouden vervolgens worden ingezet als menselijk schild of als zelfmoordterrorist.

Charlie Winter, een analist van de Britse antiterreurdenktank The Quilliam Foundation geeft aan dat IS de trainingskampen opzet om de ‘houdbaarheid van IS te garanderen’. Hij trekt een vergelijking met de nazistische jeugdbeweging Hitler Jugend in de Tweede Wereldoorlog. Zonder toekomstige leden, zou de terreurbeweging namelijk niet als staat kunnen functioneren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.