buitenland

IS-beul ‘Jihadi John’ blijkt welgestelde Londenaar

26 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De identiteit van de beruchte Britse beul ‘Jihadi John’ is vrijgegeven. Jihadi John, die verschillende westerse gijzelaars van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) onthoofdde, was een bekende van de Britse veiligheidsdienst.

De jonge Londenaar met een Kuweiti achtergrond zou in werkelijkheid Mohammed Emwazi heten en ongeveer 25 jaar oud zijn. Vrienden van de IS-beul verklaren dat er ‘geen twijfel over mogelijk is’: Emwazi is de sadistische beul met het Britse accent.

Journalisten

Hij is bekend van de propagandafilmpjes waarin hij onder meer de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en de journalisten Steven Sotloff en James Foley op brute wijze afslachtte. Ook is hij het die de Japanse gijzelaars Kenji Goto en Haruna Yukawa, heeft vermoord.

In de video’s is de beul altijd te zien in volledig zwarte kleding en een masker, waarbij alleen een stuk van zijn neus en een klein deel van zijn ogen zichtbaar zijn. Na het verschijnen van de filmpjes werd al druk gespeculeerd over wie achter het IS-masker schuilgaat, maar een echte onthulling gebaseerd op verklaringen van bekenden is er tot nog toe niet geweest.

Accent

Experts stelden eerder wel op basis van zijn accent vast dat hij uit de regio Londen komt. Dit blijkt inderdaad te kloppen: de jongeman groeide op in West-Londen. Net als de Britse schoolmeisjes die vorige week uit Londen vertrokken naar Syrië, groeide de jihadist op in een vrij ‘normale’ omgeving.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij komt uit een welgesteld gezin en is afgestudeerd in de ICT. In 2012 zou de jihadist een ‘rondreis’ in Syrië hebben gemaakt, waarna hij zich bij de terreurgroep IS voegde.

Beleefd en modieus

Bekenden van Emwazi omschrijven hem als ‘beleefd’ en ‘modieus, terwijl hij zich toch aan zijn islamitische geloof hield’. Volgens zijn vrienden, die anoniem met de media praten, zou hij zijn gaan radicaliseren nadat hij na zijn afstuderen in 2009 op safari in Tanzania ging.

Het safaritripje pakte anders uit dan verwacht: Emwazi en zijn twee vrienden werden opgepakt op het vliegveld van de hoofdstad Dar es Salaam en een aantal dagen gevangen gehouden. Waarom is onbekend, maar ze werden uiteindelijk het land uitgezet en vloog via Amsterdam terug naar Londen. Op Schiphol werd hij een nacht vastgezet. Tijdens een verhoor op het vliegveld zou Emwazi hebben gezetd dat de Britse geheime dienst MI5 hem ervan verdacht naar Somalië te hebben willen bereiken om zich aan te sluiten bij de terreurbeweging Al-Shabaab. De volgende dag vloog hij weer terug naar Londen.

Mohammed Emwazi zou al een langere tijd bekend zijn bij de Britse veiligheidsdiensten, schrijft BBC. De autoriteiten zouden zijn identiteit echter ‘om operationele redenen’ niet bekend hebben willen maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.