buitenland

Identiteit schutter Kopenhagen vrijgegeven

15 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Deense politie geeft de naam vrij van de man die dit weekend in Kopenhagen aanslagen pleegde op een cultureel centrum en een synagoge. Het gaat om de 22-jarige Omar Abdel Hamid El-Hussein

Aanvankelijk weigerde de Deense politie de naam van de dader vrij te geven. Maar volgens Deense media gaat het om de 22-jarige crimineel Hamid El-Hussein. Hij was een bekende bij de politie vanwege zijn gewelddadige verleden.
De in Denemarken geboren El-Hussein had een strafblad waarop verschillende geweldsdelicten en lidmaatschap van een criminele organisatie stonden.

Charlie Hebdo

Volgens bronnen bij de Deense veiligheidsdiensten was de jonge Deen ‘geïnspireerd geraakt’ door de aanslagen op Charlie Hebdo. Die ‘inspiratie’ moet hij in de gevangenis hebben opgedaan. Want El-Hussein was net twee weken vrij na een celstraf vanwege een steekpartij.

El-Hussein zou zijn daden alleen hebben uitgevoerd. Toch arresteerde de politie zondagavond twee personen tijdens doorzoekingen in een internetcafé.

Slachtoffers

Eén van de twee dodelijke slachtoffers van de terroristische aanslagen in Kopenhagen is de Deense filmmaker Finn Nørgaard. De filmmaker werd van dichtbij doodgeschoten bij een cultureel centrum in de Deense hoofdstad. Dat heeft het Deense filminstituut zondag bevestigd.

Nørgaard, die in 1991 afstudeerde aan de filmacademie in Kopenhagen heeft een lange staat van dienst als fotograaf, cameraman, producer en filmmaker. In 1992 was hij assistent-cameraman in de Duitse film Die Terroristen. Ook werkte Nørgaard geruime tijd voor de Deense publieke omroep.

Nørgaard was zaterdag aanwezig bij een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting in een cultureel centrum in Kopenhagen. Hier werd hij door een schutter van dichtbij met een automatisch geweer doodgeschoten. Drie andere personen raakten gewond.

Synagoge

Zaterdagmiddag schoot hij bij een cultureel centrum, waar een bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting aan de gang was, een man dood en verwondde hij enkele politieagenten. Het waarschijnlijke doelwit was de Zweedse kunstenaar Lars Vilks die in 2007 de profeet Mohammed neerzette als hond.

Laat in de avond schoot de man bij een synagoge in het centrum van de stad een Joodse bewaker door het hoofd. Zondagochtend vroeg werd de schutter zelf doodgeschoten door politieagenten die hem in de multiculturele wijk Nørrebro aan het opwachten waren bij een huis. Hoewel de man door radicaalislamitische gedachten gedreven lijkt te zijn geweest, wil de politie niets zeggen over mogelijke motieven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.