buitenland

Het regent raketten op Damascus door aanval van islamisten

05 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Veel mortiergranaten komen donderdag neer op het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus. Bij de aanval van een islamistische groep zijn zeker drie mensen om het leven gekomen.

Daarnaast liepen ten minste dertig burgers verwondingen op, meldt persbureau AP op basis van Syrische media. Er zijn ook berichten dat het dodental intussen is opgelopen tot acht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Boven de stad hangen meerdere rookpluimen, terwijl de sirenes van ambulances klinken. Wie is er precies verantwoordelijk voor de aanval op Damascus?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Talrijk

De granaten zouden, vanuit het oosten van de stad, zijn afgevuurd door Jaish al-Islam (het Leger van de Islam) een verbond van islamistische rebellen, dat onderdeel is van het overkoepelende Islamitische Front. Jaish al-Islam is een van de talrijke groepen die vechten tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

De organisatie maakt geen deel uit van het Vrije Syrische Leger, omdat het eerder een lidmaatschapsverzoek afwees. Het Vrije Syrische Leger, eveneens vijand van Assad, wordt door veel Westerse regeringen, waaronder de Amerikaanse, gezien als een ‘gematigde’ rebellengroep.

Tegenaanval

Er zijn zeker zeventig granaten afgevuurd door het oppositieleger. Jaish al-Islam heeft een verklaring uitgegeven waarin het burgers oproept weg te blijven van regeringsgebouwen

Het Syrische leger heeft de tegenaanval ingezet op al-Ghouta, een hoofdstedelijke wijk waar Jaish al-Islam actief is. Zahran Alloush, die het bevel voert over Jaish al-Islam waarschuwde woensdag al dat Damascus een ‘veiligheidszone’ zou worden. Op Twitter claimde hij honderden raketten te hebben afgeschoten. Deze campagne zal voortduren totdat Damascus ‘is gezuiverd’, zei hij.

Grote delen van de stad zijn in handen van het bewind, dat de opstandelingen en terreurorganisaties als Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra met geweld van het lijf probeert te houden. In de burgeroorlog in het Arabische land zijn sinds 2011 al meer dan 220.000 mensen gedood, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.