buitenland

Zij ontsnapten vandaag aan de dood

07 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Niet iedereen was woensdag aanwezig bij de redactievergadering van Charlie Hebdo. Zo was de Nederlandse striptekenaar ‘Willem’ nog onderweg naar de redactie.

De Nederlandse striptekenaar Bernard ‘Willem’ Holtrop was woensdagochtend per trein onderweg naar Parijs toen op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo zijn vrienden en collega’s werden doodgeschoten.

Mijn vrienden zijn dood

Holtrop sprak tegen Omroep Gelderland van een ‘aanslag op de pers’. Holtrop werkt al sinds de oprichting in 1969 voor het Franse blad. ‘Het zijn niet alleen collega’s, het zijn ook vrienden,’ zei de striptekenaar tegen de omroep.

Holtrop was niet de enige die geluk heeft gehad. De redactiechef van Charlie Hebdo, Gérard Biard, was in Londen toen in Parijs zijn redactie onder vuur werd genomen. ‘Ik snap niet hoe mensen een nieuwsblad kunnen aanvallen met zware wapens. Een krant is geen oorlogswapen”, zei Gérard Biard.

Geschokt

Biard reageerde geschokt op de aanval op het kantoor in Parijs, waarbij zeker twaalf mensen omkwamen. Volgens hem was er niet met een aanval gedreigd.

‘Daar weet ik niets van en ik denk niet dat iemand individueel bedreigd is, want dan hadden we erover gepraat. Er was geen specifieke dreiging op het moment.’

Onder het bureau

Tekenares Corinne Rey staat vlak bij de deur als twee gemaskerde mannen binnenkomen en hun wapens op haar richten.

Ze dwingen haar de code in te toetsen. Zij gehoorzaamt en de mannen stormen binnen. Ze gaan direct op de cartoonisten Wolinski en Cabu af.

Zelf weet Rey het bloedbad te overleven. ‘Ik verstopte me onder een bureau’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.