buitenland

‘Wraak was drijfveer achter geplande aanslagen België’

22 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het hoofdkwartier van de politie in Brussel en het politiebureau in Molenbeek, dat waren de twee doelwitten die in elk geval op de lijst stonden van de terreurcel die in België is ontmanteld. Het bureau in Molenbeek zou vooral een wraakactie zijn geweest.

Het overgrote deel van de terroristen was volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws ‘vaste klant’ bij het commissariaat in Molenbeek. Zeker vijf leden van de terreurcel komen uit Sint-Jans-Molenbeek.

Verhoorkamer

De extremisten kregen het op jonge leeftijd herhaaldelijk aan de stok met de politie. Vaak gingen het om ‘kleine criminaliteit’, maar de jongeren zouden vaker in de verhoorkamer hebben gezeten dan op school. Zo zou de haat tegen politieagenten zijn ontstaan.

Toen de extremisten op zoek gingen naar mogelijke doelwitten voor hun aanslagen, stond het ‘commissariaat in Molenbeek’ hoog op het lijstje.

Coördinator van de aanslag Marouan El Bali stond vorige week op het punt om de uitvoerders van de aanslagen de laatste richtlijnen te geven, toen de politie binnenviel. Het was de bedoeling om vrijdag, de dag na de inval, toe te slaan, zeggen ingewijden tegen de krant.

El Bali stond onder de douche toen speciale eenheden de inval, waarbij twee extremisten om het leven kwamen, deden. Na het horen van de schoten, trok hij zijn broek aan en sprong uit het raam. Buiten werd hij overmeesterd door de veiligheidsdiensten.

De advocaat van El Bali zegt dat zijn cliënt ‘toevallig’ aanwezig was en dat hij ‘totaal ten onrechte’ vastzit. ‘Hij heeft niet voor niets gedurende de hele zitting gehuild.’

Terreur

Woensdag verschenen drie mannen die vorige week zijn opgepakt tijdens de anti-terreuractie voor een speciale rechtbank. Die verlengde hun aanhouding. Ook Abdelmounaim Haddad, van wie werd vermoed dat hij naar Spanje was gevlucht maar eigenlijk gewoon in Brussel zat met een enkelband, blijft vastzitten vanwege mogelijke terreur.

De Vlaamse krant De Standaard meldt vandaag dat de twee doodgeschoten Molenbeekse jihadisten vorig jaar in april naar Syrië zijn gegaan. Ze reisden via Schiphol naar Istanbul, en staken in Turkije de grens met Syrië over. In juli keerden ze terug naar België, doken ze onder en begonnen ze met de voorbereiding van een aanslag.

De twee kwamen vermoedelijk met een duidelijk plan terug uit Syrië. Ze lieten zich nergens registreren en huurden onder een valse naam een safehouse in Verviers. In september kregen inlichtingendiensten de twee in de gaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.